Hlavní obsah

Místo oslav roušky. Plzeň je posílá americkým veteránům

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Oslavy osvobození Plzně americkou armádou musela radnice kvůli pandemii zrušit. Veteránům ze zámoří, pánům, kteří už dávno mají na krku devět křížků, tak alespoň pošle roušky s logem města. A k tomu pozvání na sledování živého vysílání - to je plánované na neděli 3. května.

Foto: Magistrát města Plzně

Roušky, které ušily plzeňské švadleny pro americké veterány.

Článek

„Letošní slavnosti měly být neobyčejným poděkováním těm, kteří nás před pětasedmdesáti lety osvobodili, americkým a belgickým vojákům 3. americké armády,“ připomněl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

„A místo toho se poprvé po jednatřiceti letech Plzeňané osobně neuvidí s válečnými veterány, nedovolí nám to celosvětová koronavirová pandemie. Nicméně přesto významné výročí oslavíme. V duchu tiché vzpomínky položíme květiny k pomníkům a nabídneme on-line vysílání, kterým bychom se chtěli s našimi americkými přáteli propojit na dálku,“ uvedl primátor.

V Česku poprvé přes 8000 testů za den

Koronavirus

Z druhé strany Atlantiku zatím doputovaly dojemné vzkazy od veteránů, kteří věří, že do Plzně dorazí příští jaro. „I když jsem zklamaný, že musím čekat další rok, než vás opět všechny uvidím, vaše rozhodnutí bylo moudré a očekávatelné,“ napsal Earl Ingram, jeden z těch, kteří město v květnu 1945 osvobodili. „Doufejme, že uniknete hroznému viru a že nedojde ke ztrátám na životech,“ dodal.

Fremont Gruss, další z Pattonových hochů, reagoval: „Děkuji vám a všem skvělým lidem z Plzně za lásku a úctu projevovanou během našich minulých návštěv. I přesto, že zrušení letošních slavností je pro všechny zklamáním, budeme se těšit na opětovné setkání s přáteli v Plzni při 76. výročí osvobození, ve stejném čase a na stejných místech, příští rok!“

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Připomněl se i vnuk legendárního generála, George Patton Waters: „Moc nás mrzí, že tam letos nebudeme, ale víme, že tak jako my, ochraňujete to, co musíte. A že příští rok 2021 uspořádáte Slavnosti jako výroční!“

Reklama

Výběr článků

Načítám