Hlavní obsah

Miliony vakcín v září jsou falešná očekávání, chladí britské naděje profesor

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se prokáže účinnost vyvíjené vakcíny proti koronaviru, Velká Británie doufá, že by ještě na podzim letošního roku mohla produkovat desítky milionů vakcín. Uvedl to v neděli státní tajemník pro obchod, energii a průmyslovou strategii Alok Sharma. Vzápětí však reagoval profesor z Královské univerzity v Londýně Robin Shattock a označil výrok za „falešné očekávání”.

Foto: Profimedia.cz

Alok Sharma během nedělního brífinku

Článek

Až třicet milionů dávek vakcíny během září letošního roku. Takovou představu má britská vláda. Podle tajemníka Sharmy uzavřela Oxfordská univerzita dohodu s farmaceutickým gigantem AstraZeneca, která by měla zaručovat výrobu desítek milionů kusů vakcíny, pokud se prokáže její účinnost.

Tajemník rovněž uvedl, že jako první by měli k vakcíně přístup Britové a země by následně prodávala vakcíny do světa za nejnižší možnou cenu. Upozornil ovšem rovněž na fakt, že jistota účinnosti a bezpečnosti vyvíjené látky stále neexistuje. Britská vláda mezitím financuje vývoj vakcíny miliony liber.

Vakcína není za rohem

S tvrzením Sharmy nesouhlasí profesor Shattock z Královské univerzity v Londýně, která se na výzkumu vakcíny podílí. Podle něj by za předpokladu toho, že by se vakcína ukázala jako účinná a bezpečná, nebylo pravděpodobně možné distribuovat velké množství kusů dříve než v příštím roce.

Vakcína v podobě tablet se začne testovat na lidech

Koronavirus

„Nemámě žádné záruky, žádné jistoty ve vývoji, takže si myslím, že je důležité nevyvolávat falešná očekávání, že je vakcína za rohem,” řekl Shattock, který rovněž srovnává distribuci v rámci jedné země a mezi miliardami lidí na světě.

„Globální řešení situace zabere mnohem více času. Je potřeba dostat vakcínu mezi miliardy lidí a učinit ji dostupnou po celém světě,” upozorňuje profesor. „Je velmi pravděpodobné, že nebudeme mít důkazy o účinnosti vakcíny dříve než v příštím roce,” připustil.

Počet nakažených nehraje do karet

Shattock tak obecně potvrzuje mezi odborníky odhadovanou délku vývoje vakcíny, která je uváděna okolo 18 měsíců, což už je samo o sobě velmi krátká doba. Běžný výzkum jiných vakcín trvá roky, musí projít nejméně třemi fázemi testování na lidech, aby byla dokonale prozkoumána bezpečnost konkrétní vakcíny.

Trump: Vakcína spěchá jako kdysi atomová bomba

Zahraniční

Ve Velké Británii v současné době probíhá testování na lidech ve dvou laboratořích. Jednou z nich je právě Oxfordská univerzita, druhou pak Královská univerzita v Londýně. Celosvětově se na výzkumu podílí zhruba stovka laboratoří.

„Potřebujeme data o tom, že vakcína funguje, abychom ji mohli začít vyrábět. To zabere nějaký čas, je to prostě hra čísel. A fakt, že se nám momentálně ve Velké Británii daří snižovat počet nakažených, dělá z testování vakcíny ještě složitější proces,” řekl Shattock. Ocenil však možnost farmaceutické firmy AstraZeneca vyrábět vakcínu ve velkém.

„Taková zpráva je dobrá. Musíme však rozlišovat dvě věci: proces zjištění účinnosti a proces výroby,” zdůrazňuje profesor.

Druhá fáze v USA

Vývojem vakcíny se zabývá také americká společnost Moderna. Ta přešla do druhé fáze testování na lidech a podobně jako Oxfordská univerzita uzavřela dohodu s farmaceutickou společností, která bude případnou výrobu zajišťovat. Podle ředitele firmy Stephana Bancela by mohla švýcarská firma Lonza začít vyrábět vakcínu už v červenci, tedy ještě před završením testů.

První testy vakcíny na lidech v Seattlu dopadly dobře

Koronavirus

Bancel doufá, že třetí fáze, kdy by se očkovací látka podala většímu počtu lidí v místech, kde nemoc řádí, by mohla začít na počátku léta. Pokud by všechny testy dopadly dobře, mohla by být vakcína schválena pro podávání lidem v roce 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám