Hlavní obsah

Měření teploty v práci je oprávněným zásahem do integrity člověka, vyhodnotil úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měření tělesné teploty zaměstnanců při vstupu na pracoviště je zásahem do osobní integrity člověka, vzhledem k nutným hygienickým opatřením je ale oprávněné. Po skončení mimořádné situace už ale nebude důvodné a firmy ho budou muset zrušit.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Měření teploty (ilustrační foto)

Článek

Vyplývá to z vyjádření na webu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Kvůli epidemii nového koronaviru měří tělesnou teplotu lidem vstupujícím do objektů nejen některé firmy, ale i instituce.

„Měření tělesné teploty zaměstnanců, případně i dalších osob vstupujících na pracoviště, pomocí termokamer či rámů obsahujících senzor na měření teploty, je určitým a dosud bezprecedentním zásahem do osobní integrity člověka s možným dopadem do osobnostních práv v případě nevpuštění do objektu,” uvedl ÚOOÚ.

Úřad dále uvádí, že ani za nouzového stavu není měření teploty výslovnou právní povinností. S přihlédnutím k nutným hygienickým a protiinfekčním opatřením ho však lze z hlediska zákona považovat za oprávněný zájem zaměstnavatele.

Na letišti v Římě se bude teplota cestujících měřit pomocí futuristických helem

Cestování

ÚOOÚ zdůrazňuje, že opatření, která lze v mimořádné situaci považovat za nezbytná, budou po návratu k normálnímu stavu postrádat důvodnost. „Jejich znovuzavedení by mohlo přicházet v úvahu pouze v případě, že by se taková situace opakovala,” uvedl úřad.

Největší továrna Volkswagenu opět vyrábí. Pracovníci si měří teplotu a převlékají se doma

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám