Hlavní obsah

Maďar varuje před párty v Chorvatsku tweetem z Chorvatska

Novinky, ven

Epidemiolog Rastislav Maďar na svém Twitteru označil za část zdroje nákazy v Česku večírky na chorvatském ostrovu Pag, kterých se podle něj účastnili v průběhu července i Češi. Zprávu přitom sám psal z dovolené v Chorvatsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar

Článek

„Zrče na chorvatském ostrově Pag je vyhlášené místo pro mega dance party velkých mas lidí z různých zemí Evropy. Ano, už tam byli v červenci i Češi, a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR,” napsal Maďar, který má na ministerstvu zdravotnictví na starosti koordinaci epidemiologického týmu, v pondělí na svůj twitterový účet.

„Pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum,” dodal.

Sám přitom svou kritiku psal z dovolené právě v Chorvatsku, jak prozrazuje i domicil jeho twitterové zprávy.

Tento fakt se záhy stal terčem kritiků v komentářích pod příspěvkem. „A není ti blbý, psát nám tohle z Chorvatska, Rosťo?”, „pokrytecké”, reagovaly některé z nich. Maďar ale výtky záhy odmítl s tím, že dovolená v Chorvatsku naopak může být z epidemiologického hlediska ideální.

„Nejde o místo, ale o způsob. To zdůrazňujeme po celou dobu. Vlastním autem do soukromého apartmánu bez cizích kontaktů je to dokonce mnohem bezpečnější než na hromadné akci u nás v ČR,” okomentoval záhy původní tweet.

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Domácí

Jak upozorňují Seznam zprávy, podle chorvatských médií zeje jindy hojně navštěvovaná oblast Zrče na ostrově Pag letošní sezónu nezvyklou prázdnotou a v klubech dodržují přísná bezpečnostní opatření.

„Při vstupu do klubů se lidem měří teplota a zaznamenávají se údaje každého hosta - jméno, příjmení, telefon - pro případ epidemiologické intervence. Naštěstí na ostrově podle místních obyvatel nebyla v posledních měsících infikována žádná osoba,“ citují Seznam zprávy chorvatský deník Večernij list.

Šest nakažených

Pro portál Seznam zprávy poté připustil, že hygienici v Česku momentálně evidují šest lidí, jejichž stopy nákazy vedou na ostrov Pag. „V rámci těch šesti případů není jisté, jestli se všichni nakazili v Chorvatsku nebo je tam nějaký místní přenos, ale de facto máme zatím šest lidí v klastru s označením Zrće,“ řekl Seznam zprávám Maďar.

Chorvatsko přitom tuzemské ministerstvo zahraničí považuje za epidemiologicky bezpečnou zemi a je v zelené kategorii.

Chorvatsko od propuknutí pandemie eviduje 5294 případů nákazy koronavirem, 153 lidí s nákazou covid-19 zemřelo. Podle aktuálních dat Univerzity Johna Hopkinse se počet nových případů v Chorvatsku během července začal zvyšovat a nyní je denní nárůst zhruba stejný jako v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám