Hlavní obsah

Lidem s covidem-19 pomáhá lék na revmatoidní artritidu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lék na revmatoidní artritidu Olumiant pomáhá při léčbě covidu-19. Pokud se lék s účinnou látkou baricitinibem podává současně s remdesivirem, zkracuje se průměrná doba léčby o 12,5 procenta, z osmi dní na sedm. Studii provedl americký Národní institut pro alergie a infekční choroby (NIAID).

Foto: Mike Blake, Reuters

Kancelář farmaceutické firmy Eli Lilly v americkém San Diegu

Článek

Po patnáctidenní léčbě zvyšuje Olumiant pravděpodobnost klinického zlepšení stavu o 30 procent. Plyne to z dat NIAID zveřejněných v září. Lék byl testován na skupině čítající tisíc lidí.

Lék také snižuje o 35 procent riziko úmrtí, uvedl nedávno jeho výrobce Eli Lilly. Z nakažených, kteří dostávali jen remdesivir, jich do 29 dnů zemřelo 7,8 procenta, zatímco ve skupině, která dostala remdesivir spolu s lékem na revmatoidní artritidu, jen 5,1 procenta.

Prymula: Očkovaní na covid nebudou muset nosit roušky

Koronavirus

Ve studii sponzorované Národními instituty pro zdraví (NIH) se uvádí, že lék nejlépe zabírá u pacientů, kteří potřebují kyslík, ale nejsou ještě v kritickém stavu.

U nakažených covidem, kteří dostávají kyslík, kombinace obou léků snižuje riziko úmrtí o 60 procent proti těm, kteří dostávají jen remdesivir.

Léky testované na covidových pacientech

Protizánětlivý lék Olumiant snižuje riziko tzv. cytokinové bouře, kdy organismus na nákazu Sars-CoV-2 přehnaně reaguje. Právě ta stojí za úmrtím mnoha nakažených.

Proto byly při léčbě covidu-19 zkoušeny i jiné léky na revmatoidní artritidu, jako byly Kevzara od společností Sanofi a Regeneron nebo Actemra firmy Roche, jejichž účinnou látkou je inhibitor interleukinu 6 tocilizumab. V pilotních studiích ale neuspěly.

Firma Roche však ve zkoumání dál pokračuje, protože v jedné studii zveřejněné v Lancetu snižoval její lék úmrtnost covidových pacientů na JIP o 12 procentních bodů. Nyní ho zkouší v kombinaci s remdesivirem.

Když se nenecháte očkovat, epidemie nezmizí, vzkazuje Prymula

Domácí

Společnost Eli Lilly nedávno potvrdila, že už jedná s americkým Federálním úřadem pro potraviny a léky (FDA), aby byl Olumiant schválen pro experimentální použití při léčbě covidu-19. Zatím jsou pro jeho léčbu ve Spojených státech schváleny jen antivirotikum remdesivir a krevní plazma nakažených.

Schválení by mohlo být rychlé, protože preparát je v USA již schválen od roku 2018 pro dospělé pacienty trpící revmatoidní artritidou. Nasazuje se u těch, u nichž nezabírá biologická léčba TNF inhibitory. Schválen je od února 2017 i v EU pro středně těžké a vážné případy revmatoidní artritidy.

Lék je poměrně drahý, balení na 30 dní vyjde na 2265 dolarů (asi 52 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám