Hlavní obsah

Lidé v České republice si se Svěrákem a Uhlířem zpívali písničku Není nutno

Právo, Jaroslav Špulák

Do společného zpěvu písničky Není nutno se ve středu ve 12.30 hodin zapojilo celé Česko. Po úvodním slovu Zdeňka Svěráka, ve kterém vyjádřil naději do příštích časů, zazněla uvedená skladba a lidé si ji mohli zpívat doma i přístupných veřejných prostranstvích.

Lidé zpívali písničku Není nutno Video: Právo

 
Článek

„Takovou patálii, jako nám nadělal ten korunovanej virus, nepamatují ani tak věkovití jedinci, jako jsem já. Ale to neznamená, že se z toho zblázníme, a to neznamená, že to nebude mít konec. Bude to mít konec. Zase budeme chodit do školy, do práce a do divadla, a budeme se družit, dokonce objímat. A víte proč? Protože nepanikaříte. Protože jste obětaví, spolehliví a neztrácíte smysl pro humor. A taky jste vynalézaví,“ řekl mimo jiné Zdeněk Svěrák.

Slova pronesl ze svého bytu, kde s ním byli ještě kameraman a zvukař. Potom se spojil s Jaroslavem Uhlířem, který jeho zpěv ze svého bytu doprovodil hrou na piano.

Foto: archiv Jar. Uhlíře

Jaroslav Uhlíř při hraní písně ve svém bytě.

Tóny populární písničky se pak linuly z vysílání České televize, Českého rozhlasu, Evropy 2, Frekvence 1, Rádia Blaník a obecních a místních rozhlasů, píseň zazněla i v supermarketech a na čerpacích stanicích. Lidé se ke zpěvu přidávali ve svých domovech, v práci nebo třeba při nákupu, někteří zpěv doplnili i hudebními nástroji.

„Dostali jsme mnoho povzbudivých zpráv a nadšených mailů od starostů obcí, které to vysílání pouštělo do obecních rozhlasů. Velmi zvažujeme, že bychom tento celonárodní happening zopakovali třeba ještě další dvě středy. Samozřejmě s jiným proslovem od jiné osobnosti a jinou písní. Dříve se lidé po celé zemi zastavili na poli k polední modlitbě Anděl Páně. Možná je v nás podobná potřeba. Společně se v jeden moment zastavit a zazpívat si,“ říká kavárník Ondřej Kobza za spolek Piana na ulici, který akci organizuje.

Virus se oklepal, obává se Čína

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám