Hlavní obsah

Letní tábory nejspíš až v srpnu

Právo, ČTK, jim, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po školním roce budou muset rodiče řešit další problém: co s dětmi v létě. Tábory podle epidemiologů bude možné spustit až v srpnu. Za některé žádané tábory rodiče poslali zálohy už v lednu a nabídka se zúží na pár týdnů, takže lze čekat velký přetlak.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Uvidíme v květnu. Rádi bychom tábory upřednostnili, ale je riziko, že se tam sejdou děti z různých domácností, z různých částí země. Podobně jako při návratu do škol by tam mělo být čestné prohlášení, že dítě není z rizikové skupiny a že ani nežije v domácnosti s nikým rizikovým,“ řekl novinářům koordinátor epidemiologického týmu Rastislav Maďar.

Mělo by být čestné prohlášení, že dítě není z rizikové skupiny a že ani nežije v domácnosti s nikým rizikovým
Rastislav Maďar, epidemiolog

„A ani nejde říct, že to bude v červenci. V srpnu by to mohlo být. Vše se bude průběžně vyhodnocovat,“ dodal.

Letní sezony by rád využil ministr školství Robert Plaga (za ANO) k doplnění zmeškaného vzdělání v rámci mimoškolních aktivit. Odmítl, že by se prázdniny zkrátily. „Nějaké vyrovnávací kurzy, letní kempy bychom v našem systému rádi viděli a dovedu si je představit, ale epidemiologické kritérium bude až v průběhu května,“ řekl ministr školství.

Zatím nic neruší

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) také řekl, že je třeba vyčkat nejméně dva týdny na vývoj situace a zprávy od epidemiologů. „Potom se možná bude moct dát říct, jak to bude v létě,“ podotkl Hamáček.

Většina rodičů si myslí, že vzdělávání doma zvládá, ukázal výzkum. Času je ale málo

Věda a školy

Zatím se ve vládě debatovalo pouze o možnosti konání příměstských táborů, kde by se děti mohly učit a částečně tak nahradit výpadek ve výuce.

Pořadatelé táborů v Moravskoslezském kraji věří, že se naplánované akce o prázdninách uskuteční. A to jak příměstské tábory, tak i ty pobytové. Počítají s přísnějšími hygienickými předpisy. Někteří už proto nyní shánějí dezinfekci. Povinné roušky jsou ale podle většiny z nich na táborech nepředstavitelné.

Barbora Kristová ze spolku Akce pro školy, který tábory pořádá v areálu Spálovský mlýn na Novojičínsku, řekla, že vyčkávají. „Nyní to je z našeho pohledu klid před bouří. Všichni ale doufáme, že žádná bouře nakonec nenastane,“ sdělila.

Učit část dětí ve škole a část on-line? Těžko řešitelný úkol, míní šéf Asociace ředitelů ZŠ

Koronavirus

„S rouškami si to nedovedu představit,“ řekla s tím, že s kolegy chystá čtyři tábory pro asi 300 dětí. „Nyní nic nerušíme, i ze strany rodičů je vůle, aby se tábory konaly. Podobně to mají i další organizace, které si od nás pro konání táborů areál mlýna pronajímají,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám