Hlavní obsah

Lékaři doufají, že proti covidu-19 pomůže antirevmatikum tocilizumab

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Teherán

Dalším lékem, který by mohl pomoci proti covidu-19, je protizánětlivý tocilizumab, který se používá k léčbě různých forem artritidy. Účinný totiž je i při cytokinové bouři, kdy dochází k přehnané imunitní reakci organismu při léčbě rakoviny upravenými T-lymfocyty. Cytokinová bouře je však také jednou z příčin, kvůli které umírají lidé na covid-19.

Foto: Profimedia.cz

Neapolský Pascalův institut pro léčbu rakoviny testoval tocilizumab u nakažených covidem jako jeden z prvních.

Článek

Lékaři jsou přesvědčeni, že tento preparát zabírá u nakažených koronavirem SARS-CoV-2, u nichž došlo k přehnané imunitní reakci, tzv. cytokinové bouři. Výsledky klinických zkoušek, do nichž je zapojeno na 450 lidí na celém světě, se čekají tento týden.

„Je velmi jasné, že nejvážnější forma covidu-19, která zabíjí, je spojena víc s reakcí těla na virus než s virem samotným. Řešíme, jak lze potlačit tuto reakci,“ řekla listu The Daily Mail lékařka Taryn Youngsteinová z londýnské Imperiální koleje, která je do testu zapojena.

Tocilizumab se testuje v rámci rozsáhlého oxfordského projektu Recovery, který už potvrdil účinnost dexametazonu a vyloučil účinnost antimalarika hydroxychlorochinu a kombinace antivirotik pro léčbu HIV lopinaviru s ritonvirem, která je na trhu pod názvem Kaletra.

Radost byla předčasná. Lék na HIV na koronavirus nezabírá, zjistili v Oxfordu

Koronavirus

Tocilizumab, který se v Česku předepisuje pod obchodním jménem RoActemra, nelikviduje virus ani mu nebrání napadat buňky v těle a replikovat se v nich, snižuje však množství cytokinu interleukinu 6 a zmenšuje tak odpověď organismu. Právě přehnaná reakce imunitního systému vedla k těžkým zápalům a případně i ke smrti nakažených.

Po tocilizumabu lékaři sáhli, protože se nasazuje u pacientů s rakovinou, u nichž léčba T-lymfocyty upravenými pomocí chimérického antigenního receptoru vyvolala těžký, život ohrožující syndrom uvolnění cytokinů. Podle jedné starší italské studie tocilizumab snížil úmrtnost o 39 procent, ta ale nebyla klinická, protože nesrovnávala pacienty, kteří dostávali placebo.

Další želízko v ohni proti Covid-19. Zmírňuje reakci organismu

Koronavirus

Pokud by se se účinnost potvrdila, byl by to další krok v boji proti novému koronaviru. „Lék dobře známe, víme, že je bezpečný a bývá dobře snášen, dodala Youngsteinová.

V USA byl už v březnu lék schválen i pro testy u lidí nakažených SARS-CoV-2.

Lék se nově bude vyrábět i v Íránu, který je covidem-19 těžce zasažen. V nemocnicích by měl být do dvou týdnů, aby se s ním mohly provést klinické testy, uvedla agentura IRNA.

Výzkumníci jsou přesvědčeni, že pro léčbu covidu-19 je potřeba mít více druhů léčiv, protože se nemoc projevuje u různých nakažených velmi rozličně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám