Hlavní obsah

Radost byla předčasná. Lék na HIV na koronavirus nezabírá, zjistili v Oxfordu

– Oxford
Novinky,

Kombinace dvou antivirotik ritonaviru a lopinaviru známá jako Kaletra nepomáhá pacientům s onemocněním covid-19. Uvedla to v předběžné studii Oxfordská univerzita. Původně se Kaletra považovala za možný lék proti novému koronaviru SARS-CoV-2, ačkoliv mnozí pacienti léčbu nedokončili kvůli značným vedlejším efektům.

Balení Kaletry

Článek

Studie byla provedena v rámci širšího výzkumného programu Recovery, který se zaměřuje na možné léky na covid-19. Ukázala, že Kaletra nezlepšuje dýchání ani nezkracuje dobu léčby oproti tradiční léčbě. Do studie se zapojilo přes 11 800 pacientů, kteří se léčili ve 176 britských nemocnicích.

Kaletru dostávalo 1596 z nich, zatímco ve srovnávací skupině, které byla poskytována standardní léčba, bylo 3376 infikovaných. Na ventilátory byla připojena jen čtyři procenta z nich, 70 procent dostávalo kyslík a 26 procent se obešlo bez podpory dýchání.

Rozdíly v úmrtnosti nepatrné

Rozdíly v úmrtnosti do 28 dní byly nepatrné. Zemřelých bylo 22,1 procenta ze skupiny, která brala Kaletru, a 21,3 procenta z těch, kteří byli léčeni běžnými způsoby. Minimální rozdíly se objevovaly ve všechny skupinách pacientů, ať už podle věku nebo závažnosti průběhu.

„Dnes zveřejňujeme třetí výsledky ze studií Recovery. Předběžné výsledky ukazují, že u pacientů hospitalizovaných s covid-19, kteří nejsou připojeni na ventilátory, nepředstavuje kombinace lopinaviru a ritonaviru efektivní léčbu,“ uvedl profesor Peter Horby, který vede testy v programu Recovery. Důvod, proč jsou vyňati lidé na ventilátorech, je ten, že jich bylo do studie zapojeno příliš málo, protože se jim lék kvůli připojení na ventilaci obtížně podával.

Kaletru jako první podali letos v lednu nakažené Číňance v Thajsku. Ta se rychle uzdravila.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Horby současně uvedl, co se už během projektu Recovery podařilo zjistit. „Za sto dní studie Recovery poskytly výsledky umožňující provést třikrát změny v globální léčebné praxi. Toto mimořádné národní úsilí ukázalo, že dva léky používané k léčbě hospitalizovaných s covidem-19 na celém světě, hydroxychlorochin a lopinavir-ritonavir, nezvyšují šanci na přežití, zatímco jiný lék, nedoporučovaný dexametazon, zachraňuje životy,” připomněl.

Kortikosteroid značně snížil úmrtnost lidí s těžkým průběhem covidu

Koronavirus

Protizánětlivý kortikosteroid dexametazon v nízkých dávkách snížil výrazně riziko úmrtí u lidí připojených na ventilátory nebo dostávajících kyslík. Dále se v rámci výzkumného programu Recovery zkoumají účinky antibiotika azitromycinu, krevní plasmy vyléčených a protizánětlivého tocilizumabu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám