Hlavní obsah

Lázně nevědí, kdo a kdy k nim dorazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden člověk na pokoji, odstup dvou metrů při stravování a na procedurách maximálně pět lidí včetně personálu. Takové podmínky stanovila vyhláška k otevření lázní. První klienty na léčebné pobyty mohly přivítat v pondělí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lázně Darkov u Karviné

Článek

„Jsme rádi, že došlo k uvolnění rychleji, než se o tom dříve mluvilo,“ uvedl generální ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně Josef Ciglianský. „V pondělí nebudeme mít plné domy hostů, ale budeme během několika hodin a dní oslovovat klienty s rezervací,“ pokračoval Ciglianský s tím, že pojišťovny prodloužily platnost návrhů lázeňské léčby na šest měsíců.

„Je to zatím jen pro pacienty, tedy jen pro některá zařízení a v omezeném rozsahu,“ uvedl k znovuotevření lázní pro ČTK prezident Svazu léčebných lázní a ředitel Lázní Jáchymov Eduard Bláha, podle kterého by první klienti mohli začít přijíždět na začátku května.

Počet uzdravených roste v Česku po stovkách, nakažených přibylo 27

Koronavirus

V Jáchymově mají takových lůžek zhruba sedm set. Při dodržení podmínky jednoho pacienta na pokoji by tak lázně mohly přijmout až 350 lidí. Jenže podle Bláhy půjde o desítky a bude úspěch, pokud na konci května to bude dvě stě. Pro lázně, zejména v Karlovarském kraji, které představují asi dvě třetiny kapacity v ČR, je důležité i otevření hranic.

Brány novým klientům otevírají i Státní léčebné lázně (SLL) v krkonošských Janských Lázních s kapacitou osmi set lůžek. Jsou specializované na pohybové ústrojí a dětskou mozkovou obrnu. Plánují do konce týdne přijmout prvních maximálně 50 klientů.

„Limituje nás také výpadek polských fyzioterapeutů,“ řekl ředitel Martin Voženílek.

Ztrácely miliony

Už v pondělí se mohou otevřít také slatinné lázně v Třeboni. „Provoz může začít okamžitě, problém bude komunikace s klienty. Trochu pochybuji, že hned v pondělí přijedou,“ sdělil Právu jednatel společnosti Slatinné lázně Třeboň Jan Váňa. Třeboňské lázně, jejichž kapacita bude nyní kvůli hygienickým předpisům poloviční, ztrácely měsíčně až 20 milionů.

Horské lázně Karlova Studánka v Jeseníkách dělají pro to, aby otevřely opět od pondělí, maximum. Právu to řekl ředitel státního podniku Jan Poštulka.

„V současné chvíli připravujeme provoz tak, abychom splnili veškeré stanovené podmínky. Věříme, že se nám přes víkend podaří alespoň zavolat lidem, kteří by mohli od pondělí začít přijíždět,“ sdělil minulý týden.

Nakažených ubývá, nemocnice se vracejí do běžného režimu

Koronavirus

Sanatoria Klimkovice uvolnění vládního opatření vítají. V pondělí tak začali obvolávat klienty.

„Provoz dospělé léčebny zahájíme buď od konce příštího týdne, nebo od pondělí 4. května. Jak to bude s provozem dětské léčebny, v této chvíli netušíme, protože ta je z nařízení kraje připravena na případné přijetí seniorů v karanténě z domovů pro seniory v Moravskoslezském kraji, v nichž se u někoho potvrdí nákaza covidem-19,“ vysvětlila mluvčí klimkovických lázní Ivana Gračková.

Od pondělí jsou v provozu Lázně Darkov na Karvinsku. „Přijímáme pacienty, jen během pátečního dopoledne nám volalo asi dvě stě lidí, kteří mají zájem se objednat. Ten větší rozjezd ale počítáme od středy,“ podotkl mluvčí lázní Miroslav Slaný.

Kampaň „Všechno dobrý“ usnadní seniorům čas v izolaci

Ekonomika

„Otevřít pro první pacienty bychom mohli asi od 1. května, zatím v hotelu Palace, který je nejuniverzálnější, a také v dětských léčebnách,“ sdělil generální ředitel a. s. Lázně Luhačovice Eduard Bláha.

„Rozjedeme se asi na čtvrtinu až třetinu kapacity, což bude provozně velmi náročné, protože spousta zaměstnanců je stále doma, mají školní děti,“ popsal. Hotelové služby s wellness a bazény budou lázně nabízet asi až od 25. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám