Hlavní obsah

Kuřáci, odložte cigaretu a pomozte s bojem s koronavirem, vyzývají lékaři

Novinky, das

Mezi nejrizikovější nemocné koronavirovou infekcí patří starší lidé, chronicky nemocní, ale také lidé se špatnou fyzickou kondicí a kuřáci. Všechny tyto jedince spojuje jak oslabený imunitní systém, tak snížená kapacita plic. A právě plíce jsou nejnáchylnějším orgánem, který nemoc postihuje.

Foto: Profimedia.cz

Přestat s kouřením prospěje nejen vašim plicím, ale i plicím vašich blízkých

Článek

Není pochyb o tom, že kouření oslabuje imunitu a zhoršuje funkčnost dýchacího systému. Kuřáci se i proto snadněji nakazí a infekční onemocnění u nich mají těžší průběh než u nekuřáků. A nejinak tomu může být i u nákazy nového koronaviru SARS 2.

Kuřáci jsou také častějšími pacienty nemocnic, včetně intenzivní péče, a to z mnoha dalších důvodů. V době koronavirové epidemie mohou být tyto skutečnosti dobrou motivací zkusit se cigaret vzdát.

Děsivá devastace. Lékař ukázal, co dokáže koronavirus udělat s plícemi mladého člověka

Koronavirus

Čistý vzduch namísto směsi několika tisíc látek obsažených v tabákovém kouři prospěje nejen vašim plicím, ale i plicím vašich blízkých.

„Kromě vašeho zdraví a osobního zájmu můžete pomyslet i na to, že své místo na jednotce intenzivní péče přenecháte těm v akutním stavu kvůli současné epidemii, a zdravotníci se budou moci věnovat jiným,” vyzývají kuřáky přední české lékařské autority jako Eva Králíková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku, Michal Vrablík z České společnosti pro aterosklerózu, Richard Češka z České internistická společnosti či Vít Petrů z Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním a další.

Děti mají plíce v lepším stavu, proto na ně Covid-19 tolik nedopadá

Koronavirus

Vliv kouření se sice táhne po léta i potom, co přestanete kouřit, ale mnohé se

zlepší okamžitě: hned začne klesat riziko akutního onemocnění srdce a cév, tedy srdečního infarktu či mozkové mrtvice, riziko akutních problémů s chronickou plicní nemocí či astmatických záchvatů, naopak se zvýší vaše obranyschopnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám