Hlavní obsah

Koronavirus v USA útočí jako v zimě. Zdravotnictví je na bodu zlomu

Právo, CNN, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmidenní průměrný počet nových případů covidu-19 ve Spojených státech překročil hranici sto tisíc. V sobotu to sdělila agentura AP s tím, že naposledy se nemoc v zemi šířila takto rychle během zimní epidemické vlny.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Pochod „žlutých srdcí“ přes newyorský Brooklynský most za blízké, kteří podlehli covidu-19.

Článek

„Za současným nárůstem stojí vysoce nakažlivá varianta delta, která se poprvé objevila v Indii. Zatímco ještě koncem července hlásily USA v průměru kolem 11 tisíc nových případů denně, nyní se počet vyšplhal na 107 143,“ upozornila AP.

Systém zdravotní péče se nyní ocitl téměř na bodu zlomu
David Persse, vedoucí zdravotnického oddělení houstonské radnice

Více než polovina americké populace je plně očkována proti covidu-19 a nemoc se rychle šíří především mezi lidmi, kteří vakcinaci nepodstoupili. „Je to jednoduché: je to epidemie neočkovaných,“ upozorňuje prezident Joe Biden.

Houston krvácí

Situace je obzvláště vážná na jihu USA, například na Floridě, v Louisianě a Mississippi, kde tamní nemocnice opět čelí zvýšenému náporu pacientů.

Zdravotnické úřady v texaském Houstonu varují, že současná vlna epidemie přivedla zdravotnictví na pokraj kolapsu a pacienti musejí být převáženi do jiných měst. Sanitky přivážející pacienty čekají hodiny před nemocnicemi, kterým docházejí lůžka.

O nákaze mezi očkovanými chybějí data, v USA je přestali sbírat

Amerika

„Systém zdravotní péče se nyní ocitl téměř na bodu zlomu. V příštích zhruba třech týdnech nevidím žádnou úlevu v tom, co se děje na pohotovostních odděleních,“ citovala televize CNN Davida Persseho, vedoucího zdravotnického oddělení houstonské radnice. Obává se, že velký počet nemocných s akutními zdravotními problémy prodlužuje čekání na volání na tísňovou linku.

Minulý týden museli přepravit pacienta z Houstonu do Severní Dakoty, aby se mu dostalo lékařské péče. Persse dodal, že nemocný člen jeho rodiny v Livingstonu, asi 70 mil (122 kilometrů) severovýchodně od Houstonu, skončil v Shreveportu v Louisianě.

Delta je přenosná jako neštovice, míní vědci

„Příčinou našich potíží je nedostatek zdravotních sester. V regionu máme nemocnice, které mají fyzicky dostatek lůžek, ale nemají zdravotní sestry, které by je obsadily,“ řekl Persse.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí považuje delta variantu SARS-CoV-2 za stejně přenosnou jako plané neštovice.

Už přes polovinu Američanů má vakcínu proti covidu

Amerika

Upozorňuje, že může způsobit závažné onemocnění. Stojí to v interní zprávě úřadu, jejíž obsah zveřejnil deník The Washington Post (WP). CDC ve své zprávě varuje zejména předtím, že varianta delta je vysoce nakažlivá, mnohem více než ostatní mutace, a že průlomové infekce (ty, při nichž se koronavirem nakazí plně očkovaná osoba – pozn. Práva) mohou být v jejím případě stejně přenosné jako u neočkovaných, napsal WP.

Odborníci však zároveň zdůrazňují, že bez ohledu na tyto nálezy očkování do značné míry zabraňuje závažnému průběhu covidu-19, hospitalizaci a úmrtí.

Tato zjištění znovu rozvířila debatu o tom, že v blízké budoucnosti bude možná nutné znovu zavést opatření, jako je nošení roušek nebo společenský odstup, a to i v zemích s vysokou mírou proočkovanosti.

Je zřejmé, že CDC ve své poslední zprávě zařadilo zpátečku. Zatímco ještě před několika týdny mnoho zemí zmírňovalo protikoronavirová opatření kvůli rychlému zlepšení epidemiologické situace, delta vše změnila a donutila odborníky přehodnotit doporučení.

Další američtí giganti zavádí povinné očkování zaměstnanců

Koronavirus

Nový výzkum ukázal, že očkovaní lidé, kteří se nakazili deltou, měli v nosech a hrdlech obrovskou virovou nálož, potvrdila ředitelka CDC Rochelle Walenskyová. Varianta delta je přenosnější než původní kmen nového koronaviru a také viry, které způsobují MERS, SARS, ebolu, chřipku a neštovice.

Jedenáctiměsíční holčičku převáželi
Jedenáctiměsíční holčičku s covidem-19 museli minulý týden transportovat z Houstonu do 170 mil (272 kilometrů) vzdálené nemocnice v Templu
Vzhledem k tomu, že nemocnice Lyndona B. Johnsona v Houstonu nemá lůžkovou pediatrii, děti, které se tam dostanou a potřebují hospitalizaci, musejí obvykle převážet jinam
„Zkontaktovali jsme všech pět okolních pediatrických oddělení nemocnic a žádné nemělo volná lůžka,“ řekla televizi KTRK-TV Patricia Darnauerová, správkyně nemocnice LBJ.
Zdroj: CNN

Reklama

Výběr článků

Načítám