Hlavní obsah

O nákaze mezi očkovanými chybějí data, v USA je přestali sbírat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Za klíčové se u vakcín proti koronaviru považuje to, jak chrání před vážným průběhem a smrtí. S šířením nakažlivé indické varianty delta se však jako stále důležitější ukazuje i to, kolik očkovaných se může nakazit, i když mají jen mírný průběh nebo jsou bez příznaků. I oni totiž mohou koronavirus šířit. Tato data ale nejsou kompletní, v USA je přestali od května shromažďovat.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Očkování ve floridském St. Petersburgu

Článek

Americká Střediska pro kontrolu a prevenci (CDC) od 1. května shromažďují jen data o případech, kdy se nakazili očkovaní a zemřeli, nebo byli hospitalizování.

Případy, kdy se očkovaní nakazili a měli jen mírný průběh nebo byli bez příznaků, se evidoval jen od začátku roku do konce dubna, kdy jich bylo zjištěno 10 262, což bylo extrémně málo. V té době však ještě USA nebyly zasažené mnohem nakažlivější indickou mutací delta, kvůli níž se počty nově nakažených opět dostaly nad sto tisíc za den, v pátek jich bylo 107 143.

CDC změnu přístupu zdůvodnily tím, že takto získaná data budou přesnější. Řada amerických států totiž o případech nákazy u očkovaných vůbec neinformuje. Podle analýzy nadace Kaiser Family jen 25 států unie informuje o případech, kdy se nakazili očkovaní, a jen patnáct z nich tato data aktualizuje pravidelně. Proto se využívají jen data o hospitalizaci nakažených očkovaných.

Fauci: Varianta delta už je jiný virus

Amerika

Jenže jak připomíná expertka Yasnin Tayagová v komentáři pro list The Guardian, znát celkový podíl nakažených očkovaných je v době šíření varianty delta extrémně důležité, protože tito lidé mohou dále šířit virus.

Jejich podíl je tak potřeba znát kvůli případnému zavádění nových protikoronavirových opatření, jako je návrat k nošení roušek nebo dodržování odstupu. CDC už doporučují, aby ve vnitřních prostorách v oblastech, kde je střední a vysoké riziko přenosu, i očkovaní nosili roušky.

Důležité procento

Ještě více jsou potřeba tato data kvůli tomu, že není zatím jasné, jaké je riziko, že se u očkovaných, kteří se nakazí, rozvine takzvaný dlouhodobý covid. Ani to se neeviduje.

Raději covid než vakcína, rozhodují se Francouzi

Koronavirus

„Je jasné, že si nemůžeme dovolit procházet další fází pandemie bez dat, které určují naši cestu.“ uvedla Tayagová. I když přiznává, že počet očkovaných, kteří se nakazili, činí zřejmě jen jedno procento - i tak ale jde o více než milion lidí.

List The Guardian zmiňuje, k jakým chybám docházelo, když se se v počátcích pandemie dělala rozhodnutí bez dat a znalostech o šíření covidu. Původně se předpokládalo, že se koronavirus může přenášet přes kontaminované povrchy, takže se dbalo hlavně na mytí rukou, a vůbec se nepočítalo s tím, že se šíří v aerosolech, maximálně v kapénkách.

Tayagová připomíná, že nedostatek testů a dat o šíření infekci stejně jako předčasné uvolňování restrikcí vedlo k tomu, že nemocnice nebyly připravené na příval pacientů a nezvládaly ho.

Reklama

Výběr článků

Načítám