Hlavní obsah

Italské městečko razí vlastní dukáty, aby pomohlo místním podnikatelům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie

Městečko Castellino del Biferno na jihu Itálie tiskne své peníze, aby pomohlo místním lidem a podnikům, které se potýkají s pandemií koronaviru. Přestože se krize v zemi zmírnila, není zdaleka u konce a Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před další vlnou. Nová prozatímní měna nese název ducati („dukáty”) a podle agentury AP je to v oblasti legální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italské město tiskne vlastní měnu, chce tak pomoct místním podnikatelůmVideo: AP

 
Článek

Většině obchodů s kopírkami se nikdy nepoštěstí, aby mohly tisknout peníze, ale přesně takový úkol jeden z nich na jihu Itálie nyní dostal. Doposud bylo nové měny kompletně vyrobeno (tisk, laminace a precizní vyříznutí do náležitých tvarů) za 10 tisíc eur (zhruba 271 500 Kč).

Investoři se po summitu EU zbavují italských dluhopisů

Ekonomika

„Začínáme papírem s vodotiskem, tiskneme bankovky v designu, na kterém jsme se dohodli se správou, na jeden list papíru,” vysvětluje Antonio Iannacone, majitel tiskařské společnosti Linea Molise Pubblicità s ústředním sídlem v Campobasso, hlavním městě oblasti Molise. „Poté tento list nalaminujeme, aby šlo peníze dezinfikovat, načež je pečlivě rozřezáme do jejich finálních rozměrů,” dodal pro AP.

Starosta se konečně dočkal...

Castellino del Biferno je obec s asi 550 obyvateli. Problematiku výroby nových peněz studuje tamní starosta Enrico Fratangelo už přes 12 let, přičemž situace kolem šíření SARS-CoV-2 se pro něj stala příležitostí k vyzkoušení dlouhodobých plánů.

Pacient infikoval celé oddělení. Výtěr měl přitom negativní

Koronavirus

„Rozhodli jsme se tisknout měnu, abychom se ujistili, že místní ekonomika, byť malinká, dokáže odolat dopadu situace. Jsou zatím otevřené jen čtyři podniky, bary a restaurace nikoli,” poznamenal starosta.

Stejná hodnota jako euro

Bankovky se na radnici rozdělují mezi obyvatele v souladu s jejich ekonomickými potřebami. Na dukátech je vyobrazen například kostel, socha madony i veřejný plavecký bazén. Žlutá bankovka o hodnotě 20 dukátů má na sobě napsáno „Sud ribelle“, tedy „Rebel z jihu”, doplněný portrétem starosty.

„Pět dukátů má hodnotu pět eur, 20 dukátů má hodnotu 20 eur, takže se vyhýbáme jakémukoli zmatku,” řekl starosta. Občané městečka už pár tisíc dukátů utratili, mimo jiné i v místním řeznictví.

Podniky podle plánu každé dva týdny vracejí bankovky obecní správě a získávají odpovídající částku v eurech. Z deseti tisíc vytištěných bankovek bylo již obyvatelům rozdáno sedm tisíc a 6200 se vrátilo na radnici. Od vlády dostal starosta na tyto účely 5500 eur. Nové peníze tak v městečku fungují de facto jako potravinové lístky.

Vše je legální, jelikož se to řídí obecním nařízením schváleným v roce 2018. Podobný systém tu už ale fungoval i v minulosti. Roku 1831 vydal král Ferdinand II. Neapolsko-Sicilský nařízení umožňující tzv. Království obojí Sicílie tisknout vlastní peníze. A Castellino del Biferno kdysi patřilo do tohoto království.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám