Hlavní obsah

Itálie i Bergamo pookřály. Čísla se lepší

Právo, ČTK, BBC, znk

Koronavirová situace v Itálii se už zhruba od začátku měsíce pomalu, ale stabilně zlepšuje. Symbolem naděje je město Bergamo, ještě donedávna jedno z nejhůře zasažených epidemií.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Zaměstnanci domova pro seniory v Albinu u Bergama reagují na pomoc zdravotníků z Ruska.

Článek

Severoitalské Bergamo se 120 tisíci obyvateli se dostalo do povědomí mezinárodní veřejnosti v březnu, kdy se v médiích objevily fotografie s armádními vozy převážejícími do jiných měst stovky rakví s oběťmi nemoci, které už místní krematoria nestíhala spalovat.

Počty mrtvých klesly pod normál

Zhruba měsíc poté je ale situace zcela jiná. V minulých dnech Bergamo a provincie zaznamenaly nárůst infekcí v řádu několika desítek případů, zatímco koncem března to ještě byly stovky. „Počet mrtvých je v této chvíli dokonce pod běžným prahem, tedy tím před výskytem epidemie,“ řekl listu Corriere della Sera Ferdinando Luca Lorini, primář jednotky intenzivní péče v nemocnici Papeže Jana XXIII.

Koronavirus se poprvé objevil už loni v září, tvrdí britští vědci

Koronavirus

„Za posledních osm dnů jsme se dostali na průměr dvou celých něco za den, před epidemií to bylo 2,5 za den,“ vysvětlil. Jak zdůraznil, klesá nejen počet mrtvých, ale také pacientů na JIP a všeobecně nově hospitalizovaných. „Dá se říct, že teď můžeme konečně dýchat,“ dodal.

Jak list připomněl, za největší krize v nemocnici Papeže Jana XXIII. umíralo každý den bezmála dvacet lidí a struktura přijímala i přes šest stovek pacientů – dnes je každý den hospitalizovaných polovina.

Itálie hlásí nejméně nakažených za měsíc, mrtvých ale přibylo

Koronavirus

Situace se natolik zlepšila, že nemocnice nyní ruší některá oddělení vytvořená výhradně pro pacienty nakažené covidem-19. Podle Loriniho je pozitivní trend výsledkem pečlivého dodržování sociální izolace občany, varoval ale, že ještě není zdaleka vyhráno a normy je třeba nadále respektovat.

Podle statistik nyní v celé Itálii rekordně přibývá uzdravených, což znamená, že se v nemocnicích uvolňuje přes tisíc lůžek denně. Po desítkách klesá také počet pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Jak dodala agentura Reuters, denní nárůsty počtu zemřelých a infikovaných jsou výrazně nižší než v době vrcholů na konci března, sestupný trend ale nepokračuje tak rychle, jak Italové, kteří jsou už šest týdnů prakticky zavření doma, čekali.

Bergamo už vidí světlo na konci tunelu, nemocnice si vydechla

Koronavirus

S koronavirem „budeme muset žít měsíce“, prohlásil o víkendu Silvio Brusaferro, šéf italského Vrchního zdravotnického institutu. „Každý z nás bude muset (i po uvolnění restrikcí) dodržovat pravidla. Virus porazíme teprve se stádní imunitou díky vakcíně, která ale před koncem roku nedorazí,“ dodal.

Neuspěchat rozjezd

Jak připomněl, index nakažlivosti (kolik lidí nakazí jeden nemocný) je nyní v zemi v průměru pod jedničkou a šíření viru tak zůstává omezené. Návrat k normálnímu životu ale musí být postupný a bude třeba „přeprogramovat denní rutinu“ – už žádné přeplněné ulice či „nabitá hromadná doprava“. Bude také třeba investovat do zdravotnictví. „Jen tímto způsobem bude uvolnění restrikcí udržitelné,“ uzavřel.

Před předčasným povolováním šroubů minulý týden varoval i Walter Ricciardi ze Světové zdravotnické organizace (WHO), který působí rovněž jako odborný poradce italské vlády. „Je velice důležité neuspěchat rozjezd, jinak tu může vzniknout další vlna epidemie,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám