Hlavní obsah

Irsko může s otevřením hospod a barů čekat až na nalezení vakcíny

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irský ministr zdravotnictví Simon Harris varoval, že ač je nyní jejich hlavním cílem dostat školáky zpět do lavic, tak místa, kde lidé nemohou bezpečně udržet sociální distanc, budou muset zůstat nějakou dobu uzavřená. Včetně hospod.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční hospůdka v Dublinu.

Článek

„Rád bych se dostal do situace, kdy by se naše školy mohly vrátit do provozu, byť jen částečně. Co se ale nevrátí, to jsou všechny scénáře, kde se nemůžeme držet v bezpečné vzdálenosti jeden od druhého. Neumím si tak představit, jak by lidé mohli být v přecpaných hospodách po dobu, kdy bude virus stále mezi námi a my nebudeme mít vakcínu nebo efektivní léčbu,” uvedl Harris, čímž vyvolal u hospodských nefalšovaný děs.

Během rozhovoru pro Irish Independent Harris uvedl, že existuje nějaká naděje pro omezené znovuotevření hospod toto léto, ale „i kdyby se to stalo, měly by ty hospody velmi striktní limity na povolený počet hostů uvnitř”.

Irský premiér šel kvůli koronaviru znovu dělat lékaře

Koronavirus

V zemi se tak začínají množit obavy, že mnoho z hospod, které zaměstnávají celkem 58 tisíc osob, by mohlo před znovuotevřením zbankrotovat. Irská asociace sdružující majitele hospodských zařízení (LVA) označila možnost uzavření hospod do nalezení vakcíny za noční můru.

Podpora hospod bude prý nezbytná

„Pokud by k něčemu takovému došlo, zbankrotovala by většina hospod po celé zemi,” uvedl šéf LVA Donall O'Keeffe, s tím, že asociace podporuje všechna nezbytná opatření v zájmu veřejného zdraví. Pokud by však měly být hospody uzavřené do roku 2021, bude nutné spustit nějaký finanční program na jejich podporu, jinak nebude v době nalezení vakcíny již žádný hospodský průmysl v zemi existovat.

Ačkoliv již více než 80 vědeckých týmů pracuje na nalezení kýžené vakcíny, i v případě úspěchu není podle odborníků pravděpodobné, že by byla k dispozici v dostatečném množství v následujících 12 až 18 měsících. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom podle Dailu Mailu varovala, že se také může stát, že se ji vyrobit vůbec nepodaří.

Irsko v souvislosti s koronavirem zaznamenalo 610 úmrtí a 15 251 osob je nakažených. Premiér Leo Varadkar nechal zavřít všechny bary a hospody 16. března, den před svátkem svatého Patrika, kdy každý rok všechny nálevny doslova praskají ve švech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám