Hlavní obsah

Inspekce: Někteří prodejci doplňků stravy zneužívají obav z virové epidemie

Při propagaci doplňků stravy někteří prodejci používají nepovolená lékařská tvrzení uváděním údajných účinků proti koronaviru. Ve čtvrtek na to upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Několik případů již řeší, prodejcům hrozí pouta, informoval ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: szpi

Doplňkům stravy nelze připisovat léčebné nebo preventivní účinky, uvedla inspekce.

Článek

SZPI varovala spotřebitele před případy zneužívání obav veřejnosti v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 některými prodejci doplňků stravy.

Šlo o následující případy. Firma Economy Class Company na e-shopu www.joalis.cz uváděla, že nabízené přípravky na podporu imunity „pomáhají tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru“. Dále psala, že jsou „důležitá pro zvládnutí infekce“ či jako „prevence“.

„Použitím uvedených zakázaných tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,” uvedl Kopřiva.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dalším případem byla letáková nabídka fyzické osoby Filip Vítů, letáky byly distribuovány ve stanicích metra v Praze a do schránek v pražském Proseku. Podle sdělení inspekce bylo letáků 3000 kusů. Na letácích bylo mimo jiné uvedeno: „prevence koronaviru“.

„SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,” dodal mluvčí inspektorů.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Inspektoři aktuálně šetří ještě další případy podezření na použití nepovolených lékařských tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám