Hlavní obsah

Faerský Jon Sníh odrazil zabijáka

Právo, vpl

Chvalozpěvy či obdivné výrazy Debes Christainsen od sebe odhání pobaveně. „Jaký já jsem hrdina? Vždyť si mě pozorně prohlédněte. Co mám asi tak společného s reky, třeba s Jonem Sněhem?“ táže se s pousmáním v televizi RTL v narážce na statečného sympaťáka z kultovního seriálu HBO Hra o trůny. V tom se ovšem mýlí. Přinejmenším jedno ho s televizní postavou, která se tak skvěle ohání mečem, pojí.

Foto: Profimedia.cz

Tórshavn, hlavní město Faerských ostrovů, kde sídlí laboratoř Debese Christiansena

Článek

Zatímco Jon Sníh, opora Noční hlídky u Zdi, zachránil před zlem nejen svůj Sever, Christiansen zadržel ve své vlasti koronavirus dříve, než stačil výrazněji uškodit.

Christiansen, šéf výzkumného oddělení Národní referenční laboratoře pro nemoci ryb a zvířat v Tórshavnu na Faerských ostrovech, prokázal znamenitou předvídavost.

Z lososů na lidi

Už v lednu se vší naléhavostí upozornil vládu tohoto autonomního území pod dánskou správou na nákazu ve Wu-chanu. V době, kdy se většina politiků po celém světě předháněla v tom, kdo označí tamější virus chlácholivěji za trochu silnější chřipku, Christiansen získal od nadřízených zelenou a své hájemství upravoval, jak potřeboval.

Faerské ostrovy - statistika
184 pozitivně testovaných
152 se uzdravilo
Na JIP jediný pacient
Žádná oběť
Ostrovy zůstávají s Lichtenštejnskem jedinou zemí bez ztrát na životech

Jako zkušený veterinář totiž testoval lososy z faerských vod. A to už od roku 2001, kdy je takřka vymýtila chudokrevnost způsobená virem. Na vysvětlenou: lososi představují pro Faeřany zlatou žílu, protože devadesát procent ostrovního vývozu připadá na ryby, z nichž každá druhá je právě losos. Skok z testů lososů na lidi expert nepovažuje za nic světoborného.

„Nepotřeboval jsem žádné zdlouhavé hokusy pokusy. Běžně pracujeme s rybími viry a bakteriemi, takže jsem pozměnil pouze tři složky příznačné pro koronavirus,“ vysvětlil pro list The Guardian.

Když neviditelný nepřítel udeřil, Christiansen na něho už čekal. Díky němu zdravotníci otestovali procentuálně více populace než jinde – 15 procent z 61 tisíc obyvatel. Pro případ nejčernějšího scénáře by Christiansen s asistenty dokázal zvládnout až tisíc pacientů denně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Co chybí? Fotbal!

Testy se odehrávaly v nemocnici v metropoli a pro karanténu posloužil letištní hotel.

Kristina Háfossová, opoziční poslankyně a do loňska ministryně financí, vystihla přesně, za co místní vědci vděčí: „Kdybychom posílali testy do Dánska, výsledky bychom obdrželi za týden, takto jsme dokázali dosledovat všechny, které mohlo 184 pozitivních nakazit, a poslat je do karantény.“

V pondělí se otevřou školy, školky a jesle, do lavic se vrátí středoškoláci v posledním ročníku. Od 9. května začne i fotbalová liga – zatím bez diváků. To jediné Christiansena opravdu mrzí. „Od dětství fandím týmu HB Tórshavn. Už se nemohu dočkat, až se vrátím na tribunu,“ svěřil se RTL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám