Hlavní obsah

Čína přitvrzuje kvůli tichým přenašečům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

V Číně ve středu přibylo 63 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což je o jednoho více než v úterý. Mezi nimi je dalších 56 nakažených lidí, kteří nevykazují typické příznaky. Od 1. dubna jich už je 1104. Tito lidé projdou běžnými kontrolami, protože nemají teplotu. Čínská média je označují za tiché přenašeče. Zdravotnické úřady proto zavádějí tvrdší postup.

Foto: China Daily, Reuters

Odebírání vzorku pro test na koronavirus ve Wu-chanu.

Článek

Kabinet oznámil, že zdravotnická zařízení musejí každý zjištěný asymptomatický případ nákazy nahlásit do dvou hodin. Místní úřady pak musejí do 24 hodin zjistit, s kým vším byl nakažený v kontaktu.

Agentura Nová Čína uvedla, že státní rada vydala nařízení na zvýšení úsilí při detekci asymptomatických případů a vyhledávání lidí, kteří s takto nakaženými přišli do styku, protože mohou snadno šířit infekci.

Lidé bez příznaků zůstávají společně v karanténně po dobu 14 dnů. Ve stejně dlouhé karanténě musejí zůstat i lidé, kteří se s nimi setkali. Asymptomatičtí lidé ale mají být sledováni zdravotníky i dva týdny po propuštění ze čtrnáctidenní karantény.

Wu-chan se po dvou měsících opět otevřel: Odjíždějí desetitisíce lidí

Koronavirus

Pokud u lidí bez typických příznaků nemoc propukne, jsou přeřazeni do kategorie potvrzených případů. Těch je v Číně podle oficiálních údajů čínských úřadů 81 865. Z nových 63 případů je 61 lidí, kteří přijeli do země z ciziny.

Podle šanghajského lékaře Čanga Wen-hunga tvoří asymptomatické případy 18 až 31 procent a ne něco přes procento, jak ukazují stávající čísla.

Reklama

Výběr článků

Načítám