Hlavní obsah

Chytrá karanténa Slovákům nefunguje, navrátilci blokují hranice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pátek v patnáct hodin odpoledne měla na Slovensku začít fungovat chytrá karanténa, tedy mobilní aplikace, která umožní Slovákům vracejícím se ze zahraničí vyhnout se dosud povinné a značně nepopulární státní karanténě. Jenže nefunguje. Na hraničních přechodech s Rakouskem se začali shromažďovat vracející Slováci, kteří v podvečer zablokovali dálniční přejezd Jarovce-Kittsee. Je jim umožněno jít do karanténních středisek.

Protest na slovenském přechodu Jarovce - KittseeVideo: Polícia SR

 
Článek

„Chci za rodinou. Dva měsíce jsem viděl děti jen přes mobil,“ řekl televizi TA3 muž, který se vracel na Slovensko z Německa.

„Přijeli jsme ráno ze Švýcarska, ale mobilní aplikace stále nefunguje,“ neskrývala zklamání žena, která v zahraničí pracuje jako pečovatelka.

Slovenské úřady informovaly, že mobilní aplikace již byla úspěšně vyzkoušena, ale zatím ji posuzují společnosti Apple a Google, a proto nemohla být spuštěna.

Premiér Igor Matovič večer na sociální zveřejnil informaci, že úřad veřejného zdravotnictví umožní navrátilcům, kteří blokují hranice, aby šli dočasně do státní karantény a okamžitě po spuštění „smart karantény” budou propuštěni do domácí karantény.

„To bude umožněno také všem lidem ze státní karantény,“ uvedl Matovič.

Foto: Úřad vlády SR

Slovenský premiér Igor Matovič představuje chytrou karanténu.

Chytrá karanténa na Slovensku by měla fungovat tak, že navrátilec vyplní formulář na stránce ekarantena.korona.gov.sk a před příjezdem na hranice si nainstaluje mobilní aplikaci, pomocí které bude monitorován, zda dodržuje karanténu ve svém domácím prostředí.

„Hlídka na hranicích ho požádá, aby předložil aplikaci, naskenuje čárový kód a může odjet domů,“ vysvětlil člen krizového štábu Ján Bučkuliak. Pokud někdo tuto možnost odmítne, musí absolvovat státní karanténu. Do státní karantény půjde také ten, kdo nevlastní chytrý telefon.

Slovenská rodina se vrátila ze zahraničí, v karanténě ji ubytovali s infikovanými

Koronavirus

Dosud museli všichni Slováci vracející se do vlasti absolvovat karanténu v zařízení, které jim určil stát. Řada těch, kteří podobnými zařízeními prošli, si stěžovala na neuspokojivé podmínky. Někteří v médiích líčili, že do poslední chvíle netušili, kam budou převezeni, a že navzdory nařízené izolaci byli převáženi společně s více lidmi.

Stalo se rovněž, že ve vedlejším pokoji byli ubytováni pozitivně testovaní lidé.

Foto: Polícia SR

Vracející se Slováci zablokovali hraniční přechod Jarovce-Kittsee.

Od čtvrtka mohou Slováci vycestovat na maximálně 24 hodin do Polska, České republiky, Maďarska, Rakouska, Chorvatska, Slovinska, Německa a Švýcarska bez povinnosti testu na covid-19 a nemusí pak ani do povinné 14denní karantény.

„Tím chceme umožnit především obchodní jednání a návštěvy rodin v těchto zemích,“ řekl premiér Igor Matovič.

Foto: Polícia SR

Vracející se Slováci zablokovali hraniční přechod Jarovce-Kittsee.

Reklama

Výběr článků

Načítám