Hlavní obsah

Cestování po pandemii? Na letiště s velkým předstihem

Novinky, nčs

Ačkoliv je zatím většina letů zrušena, už nyní se spekuluje o tom, jak bude cestování vypadat, jakmile se začnou opatření rozvolňovat. Velké změny mohou nastat v důsledku zdravotních prohlídek a sociálního distancování. Doba odbavení by se mohla na letišti protáhnout až na čtyři hodiny, informuje britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I kdybychom dnes měli vakcínu, trvalo by minimálně další dva roky, než bychom se dostali na takovou úroveň, jaká tady byla před pandemií. Spíš by to ale trvalo ještě déle, možná i pět let,” říká Andrew Charlton z konzultantské společnosti Aviation Advocacy.

Celá letecká doprava se podle Charltona v dohledné době změní. „Letů bude méně, budou dražší letenky, navíc se jich bude prodávat méně. Ke všemu na letištích budou poměrně dost nekomfortní podmínky - zdravotní prohlídky či dodržování zvýšených bezpečnostních opatření,” popisuje blízkou budoucnost Charlton.

Až čtyři hodiny

Celý proces odbavení by se mohl ze současné doby protáhnout na čtyři hodiny, což výrazně sníží cestovní komfort. Dvoumetrové rozestupy mezi cestujícími navíc znamenají, že aerolinky budou muset létat - pokud vůbec - s většinou míst prázdných.

S prázdnými prostředními sedačkami létat nebudeme, řekl šéf aerolinek Ryanair

Cestování

Některé letecké společnosti se už rozhodly, že budou létat s prázdnými prostředními sedačkami, některé to odmítly, jiné zase plánují propouštět značné množství zaměstnanců. Například British Airways hodlá dát až 12 tisíc výpovědí.

Některé společnosti od května částečně obnovují provoz. Nízkonákladové Wizz Air od pondělí budou létat z Londýna do 15 destinací včetně Budapešti či Lisabonu. Provoz v pondělí obnoví také německá Lufthansa, všichni cestující budou muset mít povinně ochranu obličeje.

Co se děje s tisíci letadel, která nemohou létat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám