Hlavní obsah

Čechovi za výtržnosti při demonstraci v Bratislavě hrozí dlouholeté vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct až pětadvacet let vězení hrozí 31letému Pavlu R. z České republiky a 31letému Martinu J. z okresu Poprad za útok na veřejného činitele v čase vyhlášeného nouzového stavu. Trestného činu se měli oba dopustit na sobotním shromáždění před úřadem vlády v Bratislavě.

Fotbaloví ultras se dobývali na slovenský úřad vládyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Oba muži měli házet na policisty a na vodní dělo kameny a dlažební kostky. „Vyšetřovatelem odboru kriminální policie krajského ředitelství v Bratislavě bylo v této souvislosti zahájeno trestní řízení ve věci obzvláště závažného zločinu útoku na veřejného činitele spáchaného v krizovém stavu,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

Řež v Bratislavě: Vodní dělo a slzný plyn. Fotbaloví ultras se dobývali na úřad vlády

Evropa

Kameny a dlažební kostky zasáhly policisty do přilby, hrudi a do dalších míst na těle. Oba útočníci byli zadrženi přímo na místě. „Vyšetřovatel předložil spis prokurátorovi za účelem zpracování návrhu na vazební stíhání obviněných. Prokurátor se s návrhem ztotožnil,“ dodala policie.

Foto: Polícia SR - Bratislavský kraj

Jeden ze zadržených, kteří měli házet kameny a dlažební kostky na policisty

Nouzový stav platí na Slovensku v souvislosti s pandemií koronaviru. Platí rovněž zákaz shromáždění více než šesti osob. Navzdory tomu se před Úřadem vlády Slovenské republiky sešlo několik stovek lidí, převážně ultras fotbalových klubů z celého Slovenska. Byli mezi nimi také členové a sympatizanti Lidové strany Naše Slovensko. Účastníci protestu křičeli hesla jako „Matovič do basy“, „Nedáme se testovat“, „Matovič je k...t“ a „Slovensko Slovákům“.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Členové ultras zapálili před úřadem vlády světlice a začali házet směrem na budovu dělobuchy. Někteří dokonce vylezli na bránu úřadu vlády a snažili se ji vylomit. Po chvíli, když začala praskat zeď, do níž byla brána ukotvena, nastoupila před budovu jednotka těžkooděnců. Okamžitě se na ně snesla sprška kamení a lahví. Policie použila proti členům ultras slzný plyn a vodní dělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám