Hlavní obsah

Babiš žádá odvolání ředitele Nemocnice Na Bulovce, Vojtěch ho nevyslyší

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje okamžité odvolání ředitele pražské Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka. Reaguje tak na odpolední zprávu Novinek o e-mailu zaměstnancům, že je nesmyslné, aby sestry nosily roušky, jelikož je to stejně neochrání. Kvaček doporučení hájil s tím, že je to v souladu s přístupem Světové zdravotnické organizace (WHO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Bulovka zešílela. Je to skandál. Okamžitě žádám odvolání pana ředitele,” řekl Babiš Novinkám v reakci na e-mail, který byl rozeslán zaměstnancům pražské nemocnice.

Roušky jsou zbytečné, nenoste je, dozvěděly se sestry od vedení Bulovky. Vláda říká něco jiného

Koronavirus

„Bulovka je klíčová nemocnice. Toto je skandál. Je to naprosto v rozporu s doporučením vlády,” pokračoval premiér a trval na tom, že požaduje odvolání ředitele. O odvolání musí ale rozhodnout ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch: Za ředitelem stojím

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nicméně zatím premiérovu výzvu na odvolání ředitele nevyslyší a za ředitelem stojí.

„Tohle je samozřejmě úplně špatně. Chápu, že je pan premiér rozezlen. Přední lékaři nemocnice, se kterými jsem teď hovořil, však za panem ředitelem jednoznačně stojí, a podle nich práce, kterou pan ředitel pro nemocnici za svého působení odvedl, zcela zastiňuje ten dnešní nešťastný e-mail. Respektuji to a tento názor sdílím,“ napsal Novinkám v reakci na premiérova slova ministr Vojtěch.

S ředitelem mluvil a řekl mu, aby doporučení změnil. „Okamžitě jsem mu doporučil, aby sdělení dementoval a zaslal zaměstnancům nové v souladu s doporučením vlády. Není možné, abychom tady občanům doporučovali, aby se chránili, a v klíčových nemocnicích, jako je Bulovka, byli zdravotníci a pacienti nechráněni. Nemocnici Na Bulovce každý den saturujeme ochranným materiálem právě proto, aby se toto nestávalo. Pan ředitel by si měl udělat v nemocnici pořádek,” dodal Vojtěch.

Bulovka: Standardní nošení roušek je nesmyslné

Zaměstnanci nemocnice již v pondělí dostali e-mailem zprávu o tom, že nošení roušek je nesmyslné. A to krátce poté, co vláda všem občanům doporučila, aby roušky nebo šátky nosili.

„S ohledem na vypjatou situaci a z toho, co zde sleduji, si Vám dovoluji připomenout, že standardní používání roušek či respirátorů je naprosto nesmyslné a ve většině případech jen plýtváte materiálem, který budeme potřebovat, a to jak na běžné izolační režimy, tak na pacienty s potvrzeným COVID-19,” píše se v dopise z 16. března od vedoucí epidemioložky Hany Bláhové v Nemocnici Na Bulovce, který mají Novinky k dispozici.

Postup hájil i ředitel nemocnice. „Je to společný názor našich infektologů a naší hygieničky a je to v souladu s doporučením WHO. Ústenky by měli nosit pouze zdravotničtí zaměstnanci, kteří mají respirační onemocnění, a mohli tak případně někoho nakazit, nebo se musí explicitně chránit, ale neměli by je nosit neustále,” řekl Novinkám ředitel Bulovky Jan Kvaček.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jedním z důvodů, proč k tomutu kroku nemocnice přistoupila, je podle Kvačka nedostatek materiálu.

Babiš: Materiál začne chodit

„Jako nemocnice máme zásobu cca 50 tisíc kusů, při spotřebě, kdy by měla být rouška používána maximálně 2 až 3 hodiny, není možné je neustále dávat všem zaměstnancům,” uvedl Kvaček.

Podle Babiše to není pravda. „To je nesmysl. Dostatek je a my vždy dodáváme. Teď jsme dodávali do Olomouce. Jsem právě na videokonferenci se všemi premiéry EU a nikdo nic nemá. Nám to teď začne chodit,” reagoval na ředitelův argument Babiš.

Vláda opakovaně poslední dny občany vyzývá, aby roušky nosili. Přispějí tak k nešíření nákazy. Běžná rouška sice neochrání nositele samotného, ale v případě, že je sám nakažený, může přispět k omezení šíření nákazy na další lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám