Hlavní obsah

Babiš: Nová opatření budou platit od středy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová opatření kvůli covidu-19 budou platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhy chce předtím probrat na Bezpečnostní radě státu, s opozicí a tripartitou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš byl v sobotu večer při hodnocení výsledků voleb ještě plný emocí

Článek

Babiš o termínu platnosti nových opatření informoval na Facebooku. Občany vyzval, aby se semkli a aby přijatá opatření dodržovali.

"Chceme najít rovnováhu mezi ochranou nemocných a starších lidí a ekonomikou," uvedl Babiš k rozhodování vlády. Zopakoval, že jarní omezení fungování země stálo stát 200 miliard korun. "Museli jsme plošně podpořit živnostníky, společnosti s ručením omezeným. My si už nemůžeme dovolit taková opatření," konstatoval.

Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka vláda neplánuje tak drastická opatření jako na jaře, tedy že by se zavíraly obchody, restaurace či další služby. "Celkový ekonomický lockdown nechceme zrealizovat. S největší pravděpodobností se nezavřou obchody, restaurace a služby, jako tomu bylo na jaře. Budeme ale tlačit na to, aby se omezilo shromažďování a shlukování lidí," řekl Havlíček.

Budeme tlačit na omezení shromažďování, nastínil Havlíček. Podle něj byla vláda málo důsledná

Domácí

Plán nových opatření konzultuje vláda i s epidemiology na unijní úrovni. Sdělila to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podle ní i Havlíčka se opatření nemají dotknout ekonomiky. Mají směřovat s dalšímu omezení kontaktů. "Opatření chceme zacílit a řešit ten hlavní problém (...) to, že někteří lidé nerespektují opatření a stále to podceňují," uvedl premiér s odkazem na pokračující noční život kolem barů v centrech měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám