Hlavní obsah

Armádní olympionik: Na hrách ve Wu-chanu jsme v říjnu onemocněli všichni

Podle mnohých expertů se nový typ koronaviru začal šířit z čínského Wu-chanu už loni na podzim. Toto podezření posilují i slova některých vojenských olympioniků, kteří se loni v říjnu v čínském městě účastnili Světových armádních her.

Foto: Profimedia.cz

Italský šermíř Matteo Tagliariol

Článek

„Onemocněli jsme všichni. Šest ze šesti, kteří jsme byli na pokoji. A stejně tak mnoho dalších členů ostatních delegací,“ prozradil listu La Gazzettta dello Sport italský šermíř Matteo Tagliariol, který ve Wu-chanu vyhrál zlato. „Mnozí měli horečku, i když ne vysokou. Onemocnělo tolik lidí, že na ošetřovně už neměli skoro ani aspirin, “ dodal.

ON-LINE: USA hlásí už přes 80 tisíc mrtvých

Koronavirus

Po návratu z armádní olympiády se nejprve zdálo, že nemoc ustoupila, pak se ale vrátila v plné síle. „Měl jsem horečku, byl jsem unavený a kašlal, antibiotika nezabírala. „Cítil jsem, že nemůžu dýchat,“ dodal s tím, že po něm onemocněla i jeho partnerka a malý syn. Tagliarol sice trpí lehkou formou astmatu, jak ale podotkl, „bylo mi fakt zle i na můj standard“.

Po třech týdnech se konečně začal cítit líp. „Nejsem doktor, ale příznaky mi připadají stejné jako u covid-19,“ poznamenal sportovec.

Virus se začal šířit možná už v říjnu

Také francouzská pětibojařka Elodie Clouvelová a její přítel po účasti na hrách ve Wu-chanu onemocněli. „Měli jsme stejné příznaky,“ řekla radiu RTL. „Nedávno jsme potkali jednoho vojenského lékaře a ten nám řekl: ´Myslím, že jste to (virus) dostali, protože po hrách onemocnělo hodně lidí´,“ dodala. Podle francouzských médií si na podobné zdravotní potíže stěžovali i další členové francouzského týmu.

Pusťte nás do té laboratoře ve Wu-chanu, tlačí Američané na Čínu

Koronavirus

Teorii brzkého šíření viru podpořila i nedávná studie badatelů z University College London a Réunionské univerzity, podle které virus z původního zvířecího hostitele přeskočil na lidi poprvé v období mezi 6. říjnem a 11. prosincem. Napovídají tomu podle listu The Daily Telegraph mutace viru nashromážděné od ledna po celém světě, které autoři studie analyzovali. Jak deník podotkl, virus mohli do svých zemí nevědomky rozšířit právě účastníci olympiády.

Armádní hry ve Wu-chanu se uskutečnily od 18. do 27. října a zúčastnilo se jich přes devět tisíc atletů ze 109 zemí včetně Česka. Čína oznámila svůj první případ nového typu koronaviru na konci prosince, první oběť pak 11. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám