Hlavní obsah

102letá Italka porazila koronavirus. Uzdravila se i bez léků

Právo, znk
Řím

V italském Janově se z nákazy novým typem koronaviru uzdravila 102letá seniorka, a to bez podání jakýchkoliv léků. Lina se narodila v roce 1917 a zažila dvě světové války. Dokázala se vyrovnat i s osobními tragédiemi, když jí zemřel syn a ona se jako jedna z prvních v zemi rozvedla (Itálie legalizovala rozvody v roce 1970). Ve čtvrtek, jen několik dnů před svými 103. narozeninami, vyhrála další boj s osudem, který se zdál být ztracený: porazila virus.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

jednotka intenzivní péče v nemocnici v italské Brescii

Článek

„Její příběh je vánkem naděje v bouři, kterou prožíváme,“ podotkl Raffaele De Palma z janovské nemocnice San Martino, kde vede interní oddělení.

Lina žije v domově pro seniory, před dvěma týdny se ale začala cítit špatně. „Přivezli ji k nám kvůli srdeční arytmii,“ přiblížila listu il Secolo XIX Vera Sicbaldiová, jedna z lékařek, která ženu měla na starosti.

Před pozitivním testem byl zdravý, tvrdí rodina. Za dva dny čtyřicátník zemřel

Koronavirus

„Všimli jsme si ale, že měla problémy s dýcháním a měla příznaky nemoci, i když slabé. Provedli jsme proto test na Covid-19, který by pozitivní. Naděje byla malá, koronavirus je ke starším lidem nelítostný, ale nepočítali jsme s jejím temperamentem,“ řekla deníku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Ukázalo se, že má náturu jako z kamene: nasycení krve kyslíkem se rychle zlepšilo a uzdravila se, aniž bychom ji museli podrobit farmakologickým terapiím, které se v případě Covid-19 používají,“ prozradila Sicbaldiová. „Přiznám se, že si to skoro nedokážeme vysvětlit ani my,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám