Hlavní obsah

Analýza: Už příští rok mohou být splátky hypotéky nižší než nájemné

Komerční článek

Brzy už může být v Praze výhodnější splácet si vlastní byt než bydlet v nájmu. Vyplývá to z aktuální analýzy, která v následujících dvou letech počítá se stabilitou cen nových bytů, postupným poklesem sazeb hypoték ke 3 % a růstem nájemného o 15 % ročně. Nedostatek nových bytů na trhu ale už příští rok může začít opět tlačit jejich ceny nahoru.

Foto: CENTRAL GROUP

CENTRAL GROUP

Článek

Doba drahých hypoték by už do konce příštího roku mohla skončit. Shodují se na tom predikce většiny ekonomů. Zatímco nyní je úroková sazba u hypoték zhruba 6 %, podle optimistického scénáře by už konci příštího roku mohla klesnout k psychologické hranici 3 % ročně. To by měl být zlom, který přinese opětovný boom v prodeji bytů.

Poptávka po novém bydlení je stále velká a nových bytů je v Praze dlouhodobě nedostatek. Lidé však nyní při velmi drahých hypotékách a celkové nejistotě odkládají svá nákupní rozhodnutí.

„Oživení trhu očekáváme už letos na jaře, kdy plánujeme do nabídky zařadit tři nové projekty se zhruba 250 byty. V příštím roce by se už prodeje mohly rozjet opět naplno. V té době by se úroky hypoték mohly snížit ke 3 % ročně. A to už měsíční splátky hypotéky mohou být nižší než nájemné,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Nájemné až o dva tisíce dražší než hypotéka

Nájmy v metropoli meziročně vzrostly o více než 20 %. Tempo jejich růstu by v tomto a příštím roce mělo sice mírně zpomalit, podle odhadů se ale bude dále zvyšovat o zhruba 15 % ročně. U průměrného pražského bytu o velikosti 70 m2 by tak měsíční nájemné na konci příštího roku mělo být kolem 37.600 Kč. Splátka u hypotéky na 30 let by při úroku 3 % u stejného bytu byla 35.800 Kč, tedy zhruba o 1.800 Kč nižší.

Rozdíl zhruba dvou tisíc korun měsíčně na konci příštího roku vychází i při porovnání výše splátek hypotéky a nájemného u garsonek. Pro všechny, kteří museli kvůli drahým a obtížně dostupným úvěrům místo pořízení vlastního bytu volit pronájem, tak nastane vhodná doba pořídit si vlastní bydlení.

Foto: CENTRAL GROUP

Analýza Central Group

Výpočet vychází z aktuálních prodejních cen a výše nájemného u novostaveb v Praze (zdroj dat analýzy společností Central Group, Skanska, Trigema; Sreality.cz) a je proveden pro typový byt 1+kk o výměře 35 m2 (aktuální cena 5.562.830 Kč) a pro průměrný pražský byt o ploše 70 m2 (aktuální cena 10.615.010 Kč). Model počítá se stabilitou cen nových bytů, růstem nájmů o 15 % ročně a postupným poklesem úrokových sazeb – ze současných cca 6 % p.a. na 3 % p.a. na konci roku 2024. Splátka hypotéky je počítána pro úvěr s LTV 80, dobou splácení 30 let.

Foto: CENTRAL GROUP

Analýza Central Group

Levnější hypotéky zvednou poptávku i ceny

Výhodnější hypotéky znovu zvednou poptávku po nových bytech, a to možná dokonce na nové rekordy. Vedle toho však hrozí, že na trhu bude nedostatek nových bytů, protože developeři v době stále rostoucích nákladů a malých prodejů museli odložit výstavbu řady projektů. Tato kombinace může vést k novému růstu cen bytů.

V současnosti si nové byty ceny drží, ale staré už zlevnily. „Rozdíl v cenách nových a starých bytů se stejnou velikostí ve srovnatelné lokalitě se podle našich analýz zvýší až na 30 %. To odpovídá obrovskému rozdílu v kvalitě mezi novostavbami a starými byty, které jsou navíc energeticky na provoz mnohdy až dvojnásobně dražší,“ upozorňuje Kunovský.

Letošek rokem marketingových bonusů

Letošek bude „klientským rokem“, kdy kupující budou moci profitovat z různých marketingových bonusů developerů, kteří tak budou chtít pomalejší prodej nových bytů podpořit. Pro podporu prodeje v současné složité době už nyní řada developerů využívá různé marketingové akce.

Největší rezidenční stavitel Central Group například ke koupi bytu nabízí zdarma jako bonus klimatizaci nebo poukázku na vybavení interiéru v hodnotě 200 tisíc až 500 tisíc korun.

V reakci na drahé hypotéky také nabízí program „Garantovaná hypotéka 2,99 %“. Tento program kupujícím zaručuje, že pro ně firma k termínu dokončení bytu zajistí u spolupracujících bank zvýhodněnou hypotéku s úrokem maximálně 2,99 % ročně. A pokud by se to nepodařilo, Central Group garantuje, že finanční rozdíl po dobu prvních tří let splácení vyrovná ze svého.

Výběr článků

Načítám