Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Temné proudy po volbách zatím bez potopy

Blablabla blablabla, blablabla blabla. Blablabla blablabla, blablabla blala. Zpívá se to na melodii Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas. To jsem se pokusil ve zkratce přiblížit obsah vyjádření většiny představitelů politických stran a hnutí po vyhlášení výsledků komunálních voleb a prvního kola voleb senátních. Korunováno vyjádřeními prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Oč upřímnější, lidštější a pochopitelnější byl výrok kandidátky ANO do Senátu a zároveň spoluobviněné Andreje Babiše Jany Nagyové, co by udělala, kdyby ji do horní komory parlamentu přece jen zvolili. „Jako první vejdu do dveří a požádám o imunitu,“ řekla bezelstně. Jaká škoda, že pak zasáhly stranické mechanismy a kandidátka musela tvrdit, že se přeřekla. Proč se ale stydět za tak křišťálově čistý motiv? Copak naši lidi chodí do politiky pro něco jiného než výhody? Ach jo. Už ani v tom ANO se člověk upřímnosti nedočká.

Ale vážně: nechápu hořekování mnoha lidí na sociální síti, že se jim chce z výsledků voleb zvracet a že dokonce uvažují o emigraci. Kde žili předtím? Vždyť je to stále stejná společnost, jaká bývala před desetiletími, ne-li stoletím. Platí Churchillův výrok: „Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem.“ A zároveň jiný Churchillův výrok: „Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli.“

Miloš Vystrčil je teď hlavním terčem Andreje Babiše. Babiš za každou cenu potřebuje, aby vyhrála jeho Jana Imunita Nagyová. Vystrčil označil tohoto jedince a jeho mentální příbuzné za soutěžící o to, „kdo má lepší marketing a kdo dokáže lépe oslovit temné proudy v této společnosti“.

České temné proudy patří do celosvětové špinavé povodně, která chce ovládnout svět a vytlačit z něj normální pitnou vodu. Někdy se to označuje za osudovou srážku dvou vývojových větví lidstva. Abychom nezabloudili v teoriích, nabízím lakmusový papírek.

Nejvýraznějším, přiznaným, a dokonce chlubivým projevem temných proudů je současné Rusko. Ukázkou, co chtějí tyto proudy udělat s normálním světem, jsou zvěrstva ruských vojáků na Ukrajině. A teď ten lakmusový papírek. Každý, kdo byť na chvíli vůči tomuto Rusku projeví váhání či přízeň, je spojencem temných proudů. Někteří je přímo pohánějí tam, kde byli zaúkolováni. Nejen v Maďarsku či v Německu a Francii, ale také v Česku.

Proběhlé volby se tito jedinci snažili vydat za referendum o vládě, která stojí na opačné straně. Rádi by výsledky, které by jim umožnily potopu. Jenže podle výsledků zatím ostrouhali. Blablabla nepomůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám