Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Skvrny a podstata látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl zveřejněn dubnový volební model společnosti Median. Budou samozřejmě další průzkumy, a nakonec se všechno doopravdy rozhodne až ve volbách samotných. To určitě. Přesto, když si budete prohlížet výsledky průzkumů v delším časovém úseku, uvidíte trendy, které jsou stálejší než momentální výkyvy přízně voličů vůči jednotlivým stranám a hnutím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Mně přijde důležité, že je opět v čele ANO a že se trvale těší podpoře především u starších lidí. Preferuje ho 43,5 procenta lidí nad 65 let věku. Boduje rovněž u voličů se základním vzděláním.

Starší, současný svět často nechápající a tím pádem rozhození a zlobní lidé ve společnosti jsou a budou. Lidé, kterým nebyla do vínku dána přemýšlivost, ale dejme tomu jen manuální zručnost, a někdy ani ta ne, jakbysmet. To je danost a s tím se musí žít. Zároveň to však neznamená, že se má smířit s tím, že zrovna tyto vrstvy obyvatelstva budou hnacím motorem politiků, kteří po příchodu k moci s chutí zatnou tipec svobodě.

Andrej Babiš, jako ostatně vždycky, vypadá na první pohled i v tomto rozhovoru jako šašek. Akorát si v nekonečné řadě převleků tentokrát vybral konzervativní hábit, ve kterém ovšem vypadá jako strašák do zelí. Nebo spíše do řepky. Všimněte si ale v reportáži, o které voliče má nově velký zájem. O ty, kteří by chtěli současný stav země zbourat a jsou nakloněni Moskvě.

My ale máme vládu, která se vydala úplně jiným směrem, uklidňuje se mnoho voličů, kteří dali hlas v minulých sněmovních volbách jednomu ze dvou uskupení, která nakonec sestavila kabinet a vládnou. V mnohém, nebo dá se říci v základě, je toto sdělení pravdivé. Ale…

Kontrolka číslo jedna. Na ministerstvu školství se pracuje na zákazu vybírat školy pro děti. Zákaz, to je atribut z jiných systémů. Jak poznamenal jeden z voličů na Twitteru, dál už musí přijít umístěnky. Kontrolka číslo dvě. Stále se nedůstojně tančí kolem schválení manželství pro všechny. Poslanci, kteří autoritářsky nepochybují o svém právu omezit svobodu jiných lidí, jsou i ve vládních stranách.

Kontrolka číslo tři následuje.

Pavel Blažek tím logicky navázal na svou významnou akci ve prospěch Moskvy, kterou provedl v době, kdy byl ministrem spravedlnosti v jiné vládě.

Kontrolky rudě svítí. Klasik napsal: „Jsou skvrny, které nelze vyčistit bez porušení podstaty látky.“ Otázka zní, jestli skvrny na současné vládě jsou tohoto druhu, nebo přece jen stačí premiérův odstraňovač. Petr Fiala však takovou naději nevzbuzuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám