Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Oříšek ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatuji si náladu mezi představiteli Občanského hnutí před parlamentními volbami v roce 1992. Už bylo po jednotě Občanského fóra, vznikla ODS. V OH tehdy zbyli lidé, kterým bylo vlastní přesvědčení, že jejich úspěchy ve federální a české vládě jsou tak jasné, že zvítězí, aniž by se moc snažili ve volební kampani.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na Staromák tak nechali přivézt nejnovější vozy Ferrari, předsedu hnutí Jiřího Dienstbiera posadili do jednoho z nich, patrně jako symbol blahobytu, který vbrzku zasáhne všechny, a téhož Dienstbiera nechali ve volebním klipu shlížet na Prahu a říkat: „Jdeme správnou cestou!“ Následoval volební propad OH.

Když dnes vidím ODS coby stranu, která má premiéra, a premiérovy výhradně bodré a optimistické výstupy, vybavuje se mi tehdejší OH. ODS je ale v horší situaci. Teď je v kleštích. Z jedné strany tlačí jeduplný Andrej Babiš a jeho Timurova parta plus okamurovci a další blátíčko české politiky. Tato skvadra a různí nespokojení občané, kteří vše hází na Fialu a už zapomněli na premiéry předchozí, dnes 27. listopadu podpoří protivládní stávku odborů.

Z druhé strany, a to už je vážnější varování, sílí tlak voličů samotné ODS, anebo SPOLU, do níž patřila a patří. Příčiny nespokojenosti jsou v tomto segmentu voličů zásadně jiné než u podporovatelů Babiše a Okamury. Příčí se jim, že Petr Fiala nesplnil hlavní úkol, kvůli němuž mu dali hlas. Když to zestručním, zní problém, který odrazuje příznivce od ODS, shodou okolností navlas stejně jako jméno a příjmení ministra spravedlnosti.

Čerstvý příklad, kdy ředitel insolvenčního odboru ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek oznámil podezření na manipulace a podle nového zákona požádal o ochranu před odvetou, a Fialova vláda přesto na návrh Pavla Blažka schválila zrušení jeho místa, hnul žlučí voličům současné koalice mimořádně. Při vší snaze totiž nedokážou mnozí najít nikoli pět, ale žádný rozdíl mezi personálními jatkami Andreje Babiše proti jeho odpůrcům a touto exekucí v režii ODS, která přece měla být jako Tornádo Lou – jiná, lepší.

Blažek se pustil do mlžení, ale Fiala má smůlu, že jeho ministrovi spravedlnosti uvěří dnes pouze opravdu velký naiva. Navíc příznivci vlády už nejen v duchu, ale veřejně opakují otázku, za co tedy drží Blažek Fialu tak pevně, že sám může dělat cokoli beztrestně.

Když se popsané kleště semknou, může v nich oříšek ODS křupnout a zbude jenom jadérko. Není tajemství, že přímo v této straně jsou lidé, kteří otevřeně říkají, že se jadérko pak přidá do náplně Babišových koblih.

Očima Saši Mitrofanova: SPOLU k světlým zítřkům? Říct se dá cokoli

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám