Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kdo patří kam, pomozme mu tam

Andrej Babiš zvítězil v Uzbekistánu. Řeč je o výsledcích prvního kola prezidentské volby českých občanů v zahraničí. Jinak je v cizině vítězem Petr Pavel stejně jako v celkovém součtu. To je však pouze kolo první. Hlava státu bude definitivně zvolena až za čtrnáct dnů. Výhodou bude naprosto jasné vymezení, koho a proč volit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zdůrazňuji to proto, že by obraz nebyl tak jednoznačný, kdyby se ve druhém kole střetli Petr Pavel a Danuše Nerudová. Z hlediska zdravého vývoje české společnosti by to sice byla výhra, protože by se vybíralo ze dvou demokratických kandidátů a ze hry by vypadl nemocný prvek v podobě Andreje Babiše, ale neexistuje žádný letitý organismus, který by byl stoprocentně fit. I naše společnost v sobě nosí choroboplodné prvky a jsou dostatečně silné, aby se snažily o ovládnutí těla.

Ve druhém kole půjde tedy o zdraví České republiky. Nikoli o souboj levice a pravice nebo o srážky mezi politickými stranami či hnutími. Ne. Hrát se bude o to, jestli Pražský hrad po uřvaném hulvátství ovládne ukňouraná plíseň. Anebo jestli budeme konečně mít normálního prezidenta. Tak prosté to je.

Sluší se vysvětlit, co míním slovem normální. Tak tedy: normální je člověk, který se chová přirozeně. Netrpí slovními průjmy jako Karel Havlíček křížený s Tomiem Okamurou. Není zbrklý. Má slušné vychování a nemetá po komkoli, kdo se mu znelíbí, různě velkými slovními exkrementy. Není křehký jako neurotická květinka, která odevšad očekává kampaně a účelovky, a proto je předem naštvaná a agresivní. Normální je člověk, který nelže. Člověk, který má takovou úroveň vyjadřování, že vám z jeho řečí nevstávají hrůzou vlasy na hlavě.

Normální pro hlavu státu je také být osobnost. Nikoli proto, že to o dotyčném tvrdí jeho podržtaškové. Má to být osobnost každým coulem, kterou uznávají i odpůrci. K abecedě normálnosti prezidenta národního státu patří také schopnost získat autoritu u spojenců země. Dodám, že český prezident, pokud se pustí do úvah o mezinárodní politice, by neměl vypadat jako novodobý kadet Biegler.

Tato měřítka lze uplatnit na první povolební tiskové konference obou finalistů. Petr Pavel by prošel. Andrej Babiš, ačkoli se snažil přesvědčit přítomné, že není zlo, dosáhl jen toho, že se předvedl jako mazlavá hmota s nevalným puchem.

Státnicky v zájmu svobody se zachovali Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer. Hlasy jejich voličů by mohly pomoci Pavlovi na Hrad. Kdo patří kam, pomozme mu tam.

A Babiš? Babiš by byl dobrý v Uzbekistánu.

Babiš v zahraničí totálně propadl, uspěl jen v Uzbekistánu a Kuvajtu

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám