Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Každý ví – časy se mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuto klasiku zná každý. Stejně jako každý by chtěl žít v Českých Budějovicích. Takže víme, že když se jde na sever, jde se nakonec na jih. Anebo, jak se zpívá v jiné klasické písni: Každý ví – časy se mění. Týká se to i politiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Někteří někdejší disidenti slouží dnes nástupcům komunismu. Stačí zmínit Jána Čarnogurského na Slovensku či Jaroslava Baštu v Česku. Nedávno mě zarazila výměna názorů na polském Twitteru, kde někdejší reformátor polské ekonomiky Leszek Balcerowicz nepřímo doporučuje volit Konfederaci Svoboda a Nezávislost, protože podle něj vyznává tržní ekonomiku, zatímco hlavní opoziční síla, Občanská platforma v čele s Donaldem Tuskem, je podle něj populistická.

To samo o sobě vypadá racionálně, jenže konfederace je výrazně proti EU, proti LGBT a má jiné krajní postoje, takže není divu, že známý publicista Tomasz Lis se v reakci na Balcerowicze zeptal, zdali profesor doporučuje volit fašisty. Ostatně, Balcerowicz je takový český Václav Klaus a u toho víme, kam až politicky zabředl ve svém tvrdošíjném bránění václavismu-klausismu.

Cesta na sever, kdy dotyčný skončí nakonec na jihu, je oblíbeným sportem mnoha lidí včetně politiků. Zítra bude před Úřadem vlády v Praze celá kytice podobných jedinců. Odborový svaz KOVO pořádá demonstraci. Cituji z webové stránky odborového svazu: „Na 29. 3. 2023 od 12:00 hodin Odborový svaz KOVO svolává všechny před Úřad vlády ČR, aby řekli odchodu do důchodu v 68 letech jasné NE, aby podpořili své kolegy v náročných profesích k dřívějšímu odchodu do důchodu.“

Je to legitimní požadavek? Ano. Je proti čemu protestovat? Posuďte sami: „Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nechystá prosadit do zákona zvýšenou věkovou hranici pro odchod do penze na 68 letech.“ Hodnocení smyslu zítřejší demonstrace tak ponechám na vážených čtenářkách a čtenářích.

Vláda navíc bude zasedat úplně jinde, v Olomouckém kraji. Vypadá to tedy jako demonstrace proti něčemu, co není, před někým, kdo nebude. Nesmysl? Kdepak, vždyť tam budou řečnit politici. Sám se již ohlásil důchodce Andrej Babiš, krycí jméno Milionář. Měl by mluvit zástupce SPD a slovo dostane také předseda ČSSD Michal Šmarda. Kdyby někdo nevěděl, to je ta strana, po které teskní kdejaký příznivec demokratické levice. Šéf této kdysi slavné partaje bude ve skvělé společnosti, jen co je pravda.

Sociální demokracie se v dávných časech vnímala jako spolek demokratů, odbory jako progresivní prvek společnosti, který nenechá kapitalisty moc řádit. Zítra, když už jsme u těch klasiků, to bude shromáždění, které lze parafrázovat slovy dalšího génia: Alle diese Demonstranten sind eine Kreml-Bande.

Reklama

Výběr článků

Načítám