Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Foolproof čili blbuvzdorný. Nedostižná meta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte Vondráčka? Švejk by mohl říct, že zná dva. Jednoho, ten je sluhou u oligarchy Hrabiše, vypil mu tam jednou omylem láhev nějakého moku a pak vylezl na předsednický stůl v zasedací místnosti a křepčil tam s kytarou. A potom zná ještě Vondráčka, co sbírá ta psí hovínka. „Vobou není žádná škoda,“ dodal by Švejk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tak půjde o jiného Vondráčka. Tuhle šířil falešnou fotografii Petra Pavla. Radek Vondráček je politickým pucflekem Andreje Babiše. Falešná fotka je práce pro šéfa proti konkurentovi. Zvláště když je mezi voliči v Česku (ale i jinde na světě) dost mentálně plachých jedinců.

Mám-li použít opravdu politicky nekorektní výraz, jde o blbce různého kalibru. Není třeba se urážet. Příroda (nebo Pán Bůh, jak je komu libo) tak prostě rozhodla. Jeden blbec nerozumí psanému textu, ale jinak poznamenaný blbec nedokáže zatlouct hřebík. Jenže když jde o politiku, je zapotřebí jiných dovedností než manuálních. Šiřitelé falešných snímků počítají s mentálně plachými, o to však agresivnějšími voliči.

Když se v těchto dnech ponoříte do veřejných diskusí, můžete jako roztřiďovací nástroj použít klasifikaci Cyrila Höschla, která se stala široce známou v roce 1992 díky Miloši Zemanovi. Však víte, oč kráčí. To je ten výrok, že třetina obyvatel této země je slabá duchem, každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik a zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Doplním jenom, že na tento kontingent pak Zeman politicky velmi úspěšně vsadil.

Debily a dementy sice na dálku poznat lze, ale pouze v případě, že se takto otevřeně projevují. Ne že by se takové úkazy pravidelně neobjevovaly, ale jsou tak dětinsky průhledné, že každý nedebil a nedement hned pochopí, s kým má tu pochybnou čest. Takže nejsou tito jedinci venkoncem příliš škodliví.

Horší je to na hranici šedé zóny, kde začíná podprůměrný intelekt. Tady bude vnímavost vůči čemukoli, i jakékoli lži, mimořádně vysoká v případě, že má stvrdit pokřivený obraz světa, který má dotyčný/á v hlavě. Vlastně pokřivený není. Je takový, na jaký mají. Najít ale postup, kterému se anglicky říká foolproof a česky blbuvzdorný, to je nedostižná meta. Složení lidstva jiné nebude.

Odpor, který Vondráčkův podvrh vyvolal, byl ale tak významný, že lež musel odstranit. To může být také v souladu s naším roztřiďovacím nástrojem. Když je polovina s podprůměrným intelektem, druhá polovina logicky není.

A na závěr lahůdka pro příznivce Andreje Babiše. Co tím chtěl básník říci?

Reklama

Výběr článků

Načítám