Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Emoce stranou, je tady den voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emoce stranou, je tady den voleb. Vybírat hlavu státu, to znamená mít jasnou představu, co se od ní očekává, co je sen a co realita. Kampaň před prvním kolem volby včera skončila závěrečnou televizní debatou, ve které se jako v jediné ukázal Andrej Babiš spolu s Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem. Než se člověk vydá k volební urně, může bilancovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nejdříve pár slov o tom, co český prezident být nemůže a nebude, i kdyby to nějaký kandidát po případném vítězství chtěl. Stručně řečeno, hlava státu není tím politikem, který má bezprostřední vliv na cenu vajíček nebo na dostupnost lékařské péče. Od toho je vláda, která vzniká podle výsledků voleb do dolní komory českého parlamentu, Poslanecké sněmovny.

Stejně tak nemůže být český prezident věčným kibicem, který stojí za zády vlády či každého jednotlivého ministra/ministryně a říká, jak a co má dělat, aby to bylo v souladu s jeho představami. Za vládu a ministry nese odpovědnost premiér.

Za normálních okolností by bylo až zarážející připomínat, že se prezident nemá pokoušet o ústavní puče či plíživé předělání českého politického systému v rozporu s platnou Ústavou. Jenže na Hradě právě končí desetiletka pokřiveného stavu a mezi kandidáty, byť bez šance na zvolení, je přímý hlasatel neústavních kroků. Navíc, právě proto, je třeba dodat, že hlava českého státu nemá v popisu práce sloužit jako rohožka pro nepřátelské země.

Prezident/ka bude zvolen/a v době válečné. Také je klíčovou rolí hlavy státu zastupování země navenek a výkon funkce vrchního velitele ozbrojených sil. Toto angažmá, které je dnes nekompromisně na prvním místě, protože válka na východě nekončí a stále hrozí její rozšíření k nám, vyžaduje zkušenost v boji tohoto druhu a velmi pevné nervy. Emoční labilita, náchylnost ke zbrklým reakcím či zvýšená urážlivost, která se ihned projevuje v útočení, to jsou povahové rysy, které kandidáta/ku diskvalifikují.

Mezi jinými potřebnými vlastnostmi hlavy státu by měla být také spřízněnost s kulturou společnosti, v jejímž čele hodlá stanout. O dokonalém zvládnutí českého jazyka není třeba v této souvislosti vůbec mluvit. Negramot na Hradě může sice být hezký název pro komedii, ale ve skutečnosti by to byla tragédie.

Po vylíčení těchto požadavků – nejsou to samozřejmě všechny, jen základní – se můžeme vrátit ke čtvrteční televizní debatě na Nově. Můj subjektivní dojem je následující. Nezdravě vyhlížející podomní prodejce Andrej Babiš. Nadějná kandidátka na ministryni financí nebo sociálních věcí Danuše Nerudová. Optimální (za daných okolností) kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Přeji šťastnou ruku při volbě.

Řekněte o sobě jen tři slova. Ne všichni kandidáti to zvládli

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám