Hlavní obsah

Řekněte o sobě jen tři slova. Ne všichni kandidáti to zvládli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojice favoritů na prezidenta debatovala ve čtvrtek večer v TV Nova. Poprvé se diskuze se svými protikandidáty účastnil i Andrej Babiš. Na závěr měli kandidáti o sobě říct tři slova, která je charakterizují. Zatímco Danuše Nerudová a Petr Pavel je bez váhání řekli, Andrej Babiš začal mluvit ve větách a až po upozornění moderátora se opravil. Debatu provázely menší půtky, kdy Nerudová s Pavlem například expremiérovi vyčetli chaotické řízení země v covidu.

Foto: TV Nova

Kandidáti na prezidenta v debatě na TV Nova (zleva) Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel

Reklama

Článek

Stejně jako ve středu debata začala předáním darů. „Pan Pavel byl na vás včera ošklivý, já budu na vás hodný,“ obrátil se Andrej Babiš s kyticí na svou soupeřku Danuši Nerudovou.

Generálu Pavlovi předal svou červenou kšiltovku hnutí ANO. Ten mu naopak dal makronky, s tím, že slyšel, že je prý má rád, čímž nepřímo narážel na Babišovo setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidát na prezidenta Petr Pavel přichází na předvolební debatu TV Nova.

Zvykem je, že během prezidentských debat dostanou kandidáti na závěr prostor pro oslovení voličů, v němž se je mají pokusit přesvědčit, aby právě jim dali hlas. Na Nově tomu tak nebylo, měli se charakterizovat třemi slovy.

Pavlovi by lidé měli dát hlas kvůli těmto vlastnostem: „Zkušenost, klid, odpovědnost“. Danuše Nerudová se charakterizovala slovy „energie, odvaha a empatie“. Poslední z trojice favoritů Andrej Babiš to zvládl až napodruhé. Nejprve začal s proslovem. Po upozornění moderátora se následně charakterizoval slovy jako „vlastenecký, nezávislý a se sociálním cítěním“.

Hned u prvního tematického bloku, covidové krize, se Pavel s Nerudovou vymezili vůči Babišovi a jeho počínání v roli premiéra během covidu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš ve čtvrtek 12. ledna 2023 přichází na debatu prezidentských kandidátů televize Nova.

„Myslím, že každý si asi pamatujeme situaci, která v covidu panovala. Asi nikdo by nepoužil jiné slovo než chaos. Myslím si, že to není úplně dobrý příklad krizového manažera,“ reagoval Pavel na roli Babiše jako „krizového manažera“.

Přidala se i Danuše Nerudová. „Krizový manažer by měl krize řešit, a nikoliv je vyvolávat. Polovina z toho ekonomického propadu byla způsobena chaosem. Podnikatelé neznali plán, jak se bude postupovat,“ dodala.

Babiš odmítl, že by to byl chaos. Řekl, že to byly dva roky pekla. A on že nebyl ten hlavní. Na to mu moderátor připomněl, že byl v té době premiérem.

Anketa

Kdo z trojice kandidátů na prezidenta vás v debatě TV Nova nejvíce přesvědčil?
Andrej Babiš
38,7 %
Danuše Nerudová
10,8 %
Petr Pavel
50,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84325 čtenářů.

Shodli se na svobodě

Mezi Babišem a Pavlem probíhaly půtky o pozici Pavla v NATO v minulosti, Nerudová oba pány upozornila, že by se měli spíš věnovat svým vizím do budoucnosti.

Moderátor Rey Koranteng připomněl Pavlovu komunistickou minulost a zeptal se ho, co by řekl voliči, který by o něm řekl, že je možná schopný a pracovitý, ale kariérista, jenž bude sloužit jakémukoliv režimu.

„Ten závěr otázky jste asi dostali přes WhatsApp od Mirka Kalouska, ne?“ opáčil okamžitě Pavel s odkazem na svého hlasitého kritika, exministra financí Miroslava Kalouska.

V testu, v němž měli kandidáti vybrat mezi deseti hodnotami tři největší, shodně na první místo zvolili svobodu. Dále tam figurovala solidarita či prosperita. V případě Pavla i řád a pořádek.

Naopak se kandidáti neshodli na tom, jak řešit inflaci. Nerudová by zvyšovala úrokové sazby, Babiš takový krok označil za „katastrofu“.

V následné diskusi Nerudová Babiše nařkla, že je proti zvyšování úrokových sazeb kvůli předluženosti firem v holdingu Agrofert, které potřebují levné úvěry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Danuše Nerudová přichází na debatu prezidentských kandidátů televize Nova.

„Pane Babiši, když se podíváte do výročních zpráv vašich firem, tak se tam jasně píše, že potřebují nízkou úrokovou sazbu, protože jsou silně zadlužené. Berete si občany jako rukojmí, protože to vašim firmám vyhovuje,“ pronesla na adresu svého protikandidáta.

Babiš jí řekl, že podnikání nerozumí, protože vždy pracovala jen pro stát.

Řeč byla také o podpoře válčící Ukrajině. Babiš by v roli prezidenta rád uspořádal na Pražském hradě mírový summit a se státníky dalších zemí, včetně prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, by diskutoval o ukončení války.

Podle Pavla na to však Česká republika nemá v mezinárodním prostoru váhu, načež mu Babiš vytkl, že vše je o lidech, ne o státech, a že Pavel neví, jak to v Evropě a NATO chodí.

„Vy jste teoretici, já jsem politik. Je to o lidech, ne o státech. Já jsem přesvědčen, že bychom to zvládli,“ pronesl Babiš a dodal několik jmen svých přátel v Evropě.

Pavel, který tři roky zastával druhý nejvyšší post v NATO, na slova šéfa ANO ani nechtěl reagovat. „Nebudu říkat, s kým se znám ani na koho mám mobil,“ dodal s nadsázkou.

Tři favorité

Poslední průzkumy veřejného mínění největší šance na postup do druhého kola dávají generálu ve výslužbě Petru Pavlovi a expremiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. V závěsu za nimi je bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová.

Ačkoliv předvolebních debat proběhlo v posledních dnech několik, ta čtvrteční je jedinou, kam dorazil také Babiš, který se doposud všem vyhýbal. Bylo tedy pravděpodobné, že debata bude probíhat odlišně, než tomu bylo v minulých diskusích.

Například Pavel očekával, že přijde nějaký „podraz“ a „rukavice půjdou dolů“, protože podle něj jde Babišovi o hodně. Zatím se kandidáti vůči sobě navzájem příliš nevymezovali.

Ve čtvrtek se ve studiu utkala zvlášť také pětice zbylých uchazečů o Hrad, kterým průzkumy dávají menší šance. Jsou mezi nimi senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima a poslanec SPD a disident Jaroslav Bašta.

Původně chtěl boj o prezidentský úřad svádět také odborářský předák Josef Středula, ten však v nedělní diskusi na ČT z klání odstoupil.

Ze čtvrteční debaty odešel Marek Hilšer, protože nesouhlasil s formátem dvou debat. Jedné pro favority a druhé pro zbývající kandidáty.

Pavel přinesl Nerudové flanelku a těší se na podraz

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám