Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dědici vlašáku Anny Holubové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za slova na schůzi Sněmovny před pěti lety, kdy na jeho adresu pronesl slova o tom, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Minulý pátek tak rozhodl Nejvyšší soud s tím, že Babiš zasáhl do Kalouskových osobnostních práv, za což se musí omluvit na schůzi Poslanecké sněmovny a také zaslat Kalouskovi omluvný dopis.

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Soud rozhodl. Babiš je nespokojen. „Nemám co komentovat, soudní rozhodnutí budu respektovat, i když s tím nesouhlasím. Proto v této věci podám ústavní stížnost,“ řekl. Ústavní soud má tedy z Babišovy vůle řešit, zdali rozhodnutí, že Kalousek nezabil lidi „cez padáky“, nenarušuje Babišovo právo na svobodu projevu a jestli obecně v tomto případě nedošlo k porušení české Ústavy tím, že Nejvyšší soud dospěl k názoru, že Babiš lhal.

Je bezesporu jen na Ústavním soudu, zda tento podnět přijme, zda se jím bude zabývat a k jakému závěru případně dojde. Mne jako občana, který Babiše vidí a slyší již pěknou řádku let, nikoli pouze v této souvislosti, však hned napadlo, že je ve skutečnosti synem paní Jechové.

Paní Jechová se, jak známo, nechala řídit názorem Máni. Máňa totiž dobře věděla, co je a co není směroplatný. V ANO je hodně členů a určitě někdo mohl uklízet na Ústavním soudu, a tím pádem vědět, že tam podobný případ jako ten s Babišem měli. Andrej Jech to tedy zkusí.

Když už jsme u té normalizace. Před pár dny jsem studijně zhlédl Ženu za pultem a chtělo se mi křičet: „ANO! ANO! ANO!“ Nespornou dědičkou Anny Holubové je bezkonkurenčně Alena Schillerová. Je to stejný typ dokonalé hokyně, který se v minulém století za obou totalit vyznačoval oddaností straně a vůdci. Zástupce Vilímek byl celý Karel Havlíček. Pouze Vladimír Menšík svým hereckým kouzlem dosáhl toho, že nepřipomínal ze současné kohorty Babišových lidí nikoho. Nejspíše proto, že byl osobnost.

Jinak šlo o stejnou strukturu podřízenosti. O všem rozhodovala strana, i nejvyšší představitele Husáka a Štrougala nám seriáloví tvůrci ukázali coby camea. Doba se mezitím změnila a změnili se i vůdci. Tehdy ve svých projevech nebyli kdovíjak chytří, ale alespoň šest hodin neblili slova jako Babiš ve Sněmovně.

V Ženě za pultem byl všudypřítomný vlašák. Furt tvrdili, že je čerstvý, ale já jeho pachuť mám na jazyku i po těch letech. Dědici Anny Holubové z ANO nám chtějí vnutit vlastní utrejchy. Děkuji, nechci.

Očima Saši Mitrofanova: Do Ruska? Jen za zásluhy o stát

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám