Hlavní obsah

Babiš se musí omluvit Kalouskovi, nařídil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za slova pronesená na schůzi Sněmovny před pěti lety, kdy na jeho adresu pronesl slova o tom, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Foto: Petr Horník, Právo

Na archivním snímku premiér Andrej Babiš (ANO) a tehdejší předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

V pátek tak rozhodl Nejvyšší soud s tím, že Babiš zasáhl do osobnostních práv svého letitého politického rivala, za což se musí omluvit na schůzi Poslanecké sněmovny a také zaslat Kalouskovi omluvný dopis.

„Už tento rozsudek je pro mě dostatečné zadostiučinění. Teď budu se zájmem čekat, zda Andrej Babiš svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně,“ uvedl Kalousek v reakci na verdikt.

„Nemám co komentovat, soudní rozhodnutí budu respektovat, i když s tím nesouhlasím. Proto v této věci podám ústavní stížnost,“ řekl ČTK Babiš.

Babiš se za „zabití lidí cez padáky“ Kalouskovi omlouvat nemusí, potvrdil soud

Domácí

„Já jsem ve Sněmovně za ty roky slyšel tolik urážek, tolik obvinění, tolikrát mě dokonce odsoudili, že bych to ani nespočítal. Asi dělám chybu, že to nežaluju, když vidím, jak soudy rozhodují. Jen si nejsem jistý, že v mém případě by to bylo úspěšné,“ dodal expremiér.

Výrok z roku 2018

Babiš pronesl sporné výroky v roce 2018 na schůzi Sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD. Kalousek předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo přísahal na zdraví svých dětí.

Kalousek tehdy Babišovi vytkl, že se „bojí lidí s jinými názory, kňourá, fňuká, křivě přísahá na zdraví svých dětí, podvádí a kňučí“. Babiš krom toho Kalouska, jemuž tykal, označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“.

Babiš slovy o padácích narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany a na několik kontroverzních zakázek z té doby, mezi nimiž byl i nákup padáků VTP-100. 

V roce 1997 zahynul při seskoku s tímto padákem voják a armáda poté toto vybavení nevyužívala. Vyhrocenou sněmovní diskusi přenášela televize.

Soud nakonec bude řešit Kalouskovu žalobu na Babiše za slova „zabil lidi cez padáky“

Domácí

Kalousek se bránil žalobou na ochranu osobnosti. U Okresního soudu pro Prahu-západ se původně domohl toho, že se mu má Babiš omluvit.

Babiš ale svým odvoláním dosáhl zrušení verdiktu a soudy nakonec žalobu zamítly s tím, že prostředí Parlamentu zaručuje maximální míru svobody projevu.

Uvedly také, že Babišovy výroky vůbec nebyly způsobilé zasáhnout do Kalouskových osobnostních práv. Kalousek podle nich vůči Babišovi rovněž používal expresivní výroky, čímž Babiše do určité míry vyprovokoval.

Nejvyšší soud, kam se Kalousek obrátil s dovoláním, byl ale jiného názoru.

„Žalobce a žalovaný jsou dlouholetými politickými protivníky a jejich vzájemné projevy jsou sice často plné napadání, urážek a jedovatostí, přesto však nelze uzavřít, že veřejně pronesené tvrzení, že žalobce za svého působení na ministerstvu obrany rozkrádal veřejný majetek a že zavinil něčí smrt, by nebylo způsobilé se žalobce dotknout,“ konstatoval senát Nejvyššího soudu v čele s Martinou Vršanskou.

Babiš pokračuje v boji s účastnicí demonstrací, které se musel omluvit

Domácí

„Jsou to závažná obvinění a nelze je bagatelizovat ani odkazem na pokleslou úroveň politické debaty ani poukazem na spekulace médií o roli žalobce v aférách minulých let,“ upozornili soudci.

„Takový výrok by důvodně nesla úkorně každá osoba v postavení a na místě žalobce, a to i s přihlédnutím k tomu, že jde o osobu veřejně činnou, politika s bohatými zkušenostmi z vyhrocených debat, zřejmě s již s poněkud zvýšeným prahem vnímání negativních projevů ze strany protivníků,“ vysvětlila Vršanská.

Právě jakýsi Kalouskův zvýšený práh odolnosti, o kterém sám mluvil, vedl Nejvyšší soud k závěru, že pro satisfakci bude postačovat jen omluva.

Babiš se za své výroky musel již dříve omlouvat opakovaně. Naposledy novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku pod titulkem ‚Došlo Whatsappem‘.

Soudně nařízenou omluvu měl rovněž za výrok ze srpna roku 2018 o zaplacených demonstrantech. V obou případech se omluvil.

Babiš se omluvil novinářce Holcové za „Došlo Whatsappem“

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám