Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bububu, bububu, kdopak vám dal hlas

Moskva přistoupí k odvetě, pokud ČR bude žádat nájem za pozemky, které využívá ruská ambasáda. Usnesení z doby komunismu zrušila česká vláda ve středu. ČR je právní stát a věří, že Rusko bude také postupovat jako právní stát, reagovalo ministerstvo zahraničí na hrozbu odvety Moskvy ve věci pozemků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jaký byl obsah usnesení české vlády, se lze podrobněji dočíst tady. Před rokem jsem byl ve skupině, kterou provázel Bubenčí Michal Šedivý, dobrovolník organizace Open House Praha. Doslova mě zarazila informace doprovázená přímým pohledem na budovy, o kterých byla řeč, kolik domů vlastní v této čtvrti Ruská federace. Jako kdyby zrovna tam Sovětský svaz nepřestal existovat a nerušeně používal privilegií, která měl vůči tehdejšímu Československu jako feudální pán ke svému vazalovi.

Poměry jsou však úplně jiné a iniciátorem současných vztahů mezi Českem a Ruskem nebyla Praha. Naopak Česko bylo zemí, kterou Kreml zařadil na seznam nepřátelských států hned za USA v době, kdy tam byly všehovšudy dvě položky. Nepřátelské výroky z Moskvy vůči českým politikům byly hrubě nediplomatické. Ruský vztek musel dovršit i jejich člověk v Praze Miloš Zeman, když se od Putina distancoval s tím, že v něm nepoznal neřáda, ale myslel si, že je řád.

Vyživovat v luxusní čtvrti hlavního města nepřátele je proti logice jakéhokoli normálního státu. Jenže, jak se dalo čekat, Moskva není s to pochopit, natož přijmout, že Česko již není jejím přidruženým územím s vlivovými agenty nasazenými do nejvyšších mocenských kruhů. A tak se z Kremlu ozvalo bububu.

Co si lidé v Česku, nebo jejich část, představují jako splnění těchto výhrůžek, můžete zjistit z reakcí pod tveetem, kterým jsem toto téma otevřel a přidal svou variantu.

Ale vážně, co lze z Moskvy očekávat? Nastartování Miloše Zemana nepřichází v úvahu, leda kdyby chtěli, aby Češi umřeli smíchy. Exprezident a místopředseda ruské bezpečnostní rady státu, študovaný právník Dmitrij Medvěděv je proslulý hrozbami použití jaderné zbraně a mimosoudního usmrcení každého, koho Putinův režim prohlásí za odpůrce. Má-li někdo zájem o zápisky z blázince, může. V Rusku se ale všeobecně soudí, že Medvěděv nadměrně konzumuje alkohol.

V realitě byla moskevská protiopatření v nedávné době následující: jako pomsta Polsku a Finsku byla zablokována bankovní konta diplomatických úřadů těchto zemí v Rusku. Česku může navíc Rusko „nacionalizovat“ Český dům v Moskvě. Bylo by to echt bolševické. A v tom by byla železná logika. Na dotaz „Bububu, bububu, kdopak vám dal hlas?“ lze totiž odpovědět stručně: Stalin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám