Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Dopad raket na území Polska nelze ignorovat. Na hrubý pytel patří hrubá záplata – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopad dvou raket u polského Przewodówa, kde zabily dva lidi, jasně ukazuje nepřijatelnost ruské válečné politiky, pro kterou není žádná omluva. Rusko je opakovaně vyzýváno, aby s agresí skončilo, ono ji však místo toho stupňuje, což mělo za následek i smrt dvou polských civilistů.

Alex Švamberk

Článek

A je jedno, že zřejmě šlo o selhání střely nebo o omyl, protože Przewodów leží jen deset kilometrů od polsko-ukrajinské hranice. Rakety dopadly na území cizího státu, kde zabíjely. Pro to není omluva. Stejně tak jako není omluva pro celou ruskou agresi proti Ukrajině, kterou Moskva odmítá nazývat válkou, ač tam oběti jdou do desetitisíců.

Tentokrát se však útok týká i nás, protože bylo zasaženo území členské země NATO. Polsko, které už svolalo bezpečnostní radu státu, si to nemůže nechat líbit. Je nutné jasně ukázat, že toto je červená linie, kterou není možné překračovat. Varšava má plné právo žádat o aktivaci článku pět a žádat o pomoc ostatní země Aliance. A odmítnout pomoc v takovém případě nejde.

Nyní snad už všem, kteří říkají, že nejsme ve válce, je jasné, že kvůli agresivní imperiální dobyvačné politice Kremlu v ní jsme.

Za normální situace by se svolala Rada bezpečnosti OSN, jenomže to v tomto případě nemá smysl. Rusko jako její stálý člen s právem veta každou zablokuje. A bohužel se dosud nenašel způsob, jak ho tohoto práva zbavit.

Dopad rakety na polské území jasně ukazuje, jakou fatální chybou bylo zamítnutí ukrajinské žádosti vyhlásit alespoň nad částí Ukrajiny bezletovou zónu, protože to by zabránilo nejen podobným útokům, ale také raketovému ostřelování západní části země. Právě tam přitom hledají bezpečí lidé vyhnaní ze střední a východní Ukrajiny. Zabránilo by to také aktuálnímu výpadku dodávek elektřiny v Moldavsku, které nejspíš také souvisí se zřejmě zatím největším raketovým útokem na Ukrajinu ze strany Ruska. Navíc by bezletová zóna omezila exodus Ukrajinců, který nyní bude zcela jistě pokračovat, protože Moskva dělá přesně to, co vždy vytýkala Američanům jako nehumánní – vybombardovává Ukrajinu do doby kamenné.

Nechci působit jako jestřáb, který žene svět do třetí světové, ale přesto připomenu, jak v podobné situaci reaguje Izrael. Na jakýkoli útok na své území okamžitě odpoví. Omyl neomyl. Na Blízkém východě panuje trochu jiná situace, ale Rusko musí dostat jasnou odpověď, pokud samo adekvátně nezareaguje, což nepředpokládám. Adekvátní reakcí není omluva a vysvětlení, že šlo o poruchu střely. Moskva musí okamžitě sama ukončit ostřelování Ukrajiny balistickými raketami a raketami s plochou dráhou letu. A pokud nepřestane, tak je nezbytné reagovat.

Anketa

Měla by Severoatlantická aliance razantně reagovat, pokud se potvrdí dopad ruských raket na území Polska?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26271 čtenářů.

Okamžitě posílit protivzdušnou obranu je nutné nejen ve všech východo- a středoevropských zemích, aby se případné další střely mohly včas zlikvidovat. To se týká i nás, protože bohužel vláda nakupuje zbraně jako divá, ale na protivzdušnou obranu zapomíná. Také je nezbytné západní systémy protiraketové obrany i s obsluhou umístit i na území Ukrajiny, kde budou chránit jak alianční země před přilétajícími raketami, tak samotnou Ukrajinu. A pokud ani poté Rusko nepochopí, že jediným adekvátním krokem je okamžité vyhlášení jednostranného příměří, nezbude než mu to dát najevo nasazením spojeneckých sil.

AKTUALIZACE: Na nutnosti okamžitého zastavení ostřelování Ukrajiny balistickými raketami a střelami s plochou dráhou letu ze strany Ruska a vyhlášení bezletové zóny alespoň nad západní částí Ukrajiny nic nemění ani to, pokud by v Polsku zabíjela raketa S-300 vypálená ukrajinskými vzdušnými silami, které tuto zbraň sovětského původu používají stejně jako Rusové a Bělorusové. Ukrajinci by tuto střelu nevypálili, pokud by Rusové neútočili raketami na Lvov a další části západní Ukrajiny. Válku zahájilo Rusko.

ON-LINE: Raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě odpálili Ukrajinci, zní z USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám