Hlavní obsah

Vědci pojmenovali nově objevený druh hada podle herce Harrisona Forda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otishi

Skupina vědců objevila v Jižní Americe nový druh hada, jenž poté dostal jméno po slavném herci Harrisonu Fordovi. Vtipně to odkazuje na skutečnost, že jedna z nejslavnějších Fordových filmových postav, archeolog Indiana Jones, se hadů velmi bojí.

Foto: AFP Photo / Edgar Lehr Pess / Edgar Lehr, Profimedia.cz

Tachymenoides harrisonfordi

Článek

Nově nalezený druh hada byl objeven v národním parku Otishi, jenž se rozkládá na východním okraji peruánských And. Jde o vcelku malého zástupce plazí říše, jenž podle odborníků dorůstá do délky kolem 40 centimetrů. Vědci mu přiřkli binomický název Tachymenoides harrisonfordi jako ocenění za to, jak se slavný herec angažuje na poli ochrany přírody.

Sám Harrison Ford, který je místopředsedou ekologické iniciativy Conservation International, reagoval na tuto informaci naoko rozmrzele. „Vědci po mně pořád pojmenovávají zvířátka, ale vždycky jsou to ta, která děsí děti,“ postěžoval si. „A já přitom doma vyšívám a zpívám ukolébavky bazalkám, aby se v noci nebály,“ dodal.

Foto: AFP Photo / Edgar Lehr Pess / Edgar Lehr, Profimedia.cz

Tachymenoides harrisonfordi

Narážel tím na skutečnost, že had je již třetím tvorem, jenž se jmenuje po něm. Jak uvedl server BBC, v roce 1993 po Fordovi vědci pojmenovali nový druh kalifornského pavouka (Calponia harrisonfordi) a o několik let později také mravence (Pheidole harrisonfordi).

Foto: Profimedia.cz

Harrison Ford (vlevo) ve filmu Indiana Jones

Na rozdíl od Indiana Jonese však Harrison Ford má ve skutečnosti hady rád. „Ten had má oči, ve kterých se dá utopit, a většinu dne proleží na slunci u kaluže špinavé vody. Na začátku šedesátek bychom asi byli kámoši,“ popsal stručně nový objev i sebe.

Chránit lze jen to, co známe

Již zcela vážně pak připomněl, že nový objev je důkazem, že toho o našem světě stále ještě hodně nevíme a že lidé jsou jen velmi malou součástí celé biosféry.

S tím souhlasí také Edgar Lehr, vedoucí výzkumné skupiny, která nového hada objevila. „Pro biologa je popis nového druhu jednou z nejdůležitějších činností v době krize biodiverzity,“ řekl Edgar Lehr a zdůraznil, že chránit můžeme pouze ty organismy, které známe.

Dívka si zkušeně poradila se dvěma velkými hady ve stropě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám