Hlavní obsah

Ušetřete vajíčka bolesti a strachu. Ochránci zvířat žádají první dámu USA, aby změnila tradici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace PETA vyzvala dopisem manželku amerického prezidenta Jill Bidenovou, aby při tradiční akci konané o Velikonocích v Bílém domě, takzvaném kutálení vajec, děti místo vajíček kutálely brambory. Má to prospět jak slepicím, tak například i pěstitelům brambor.

Foto: Yuri Gripas/Po, Profimedia.cz

Velikonoční kutálení vajíček v Bílém domě v roce 2023

Článek

Kutálení vajec o Velikonočním pondělí je populární zejména mezi anglosaskými národy a má symbolizovat odvalení kamene zakrývajícího hrob Ježíše Krista. Velikonoční tradici, kdy děti v zahradě Bílého domu závodí v kutálení natvrdo uvařených a nabarvených vajíček lžícemi či vařečkami, zavedla již v roce 1814 Dolley Madisonová, manželka čtvrtého prezidenta Spojených států Jamese Madisona.

Od té doby se tato akce koná každoročně a v plánu je i letos. A to navzdory výzvě organizace PETA, která bojuje za etické zacházení se zvířaty.

Podle PETA by totiž kutálení brambor bylo „skutečně inkluzivní a uvítalo by to každé dítě, které nejí vejce z náboženských, kulturních nebo ekologických důvodů nebo proto, že neschvaluje způsoby, jakými se dnes chovají a zabíjejí zvířata“.

Dobrovolníci zachraňují ropuchy a skokany, vytvořili pro ně žabí taxi

Domácí

Využívání cítících bytostí

Prezidentka organizace Ingrid Newkirková zároveň tvrdí, že by se tak nevyužívaly cítící bytosti, posílila by se empatie ke zvířatům a také by se tím podpořili američtí pěstitelé brambor. Podotkla, že jde o nejoblíbenější zeleninu v zemi, a doporučila, že by se vedle kutálení mohlo závodit například také ve skákání v bramborových pytlích, uvedl web Fox News.

Ve vyjádření se také píše, že Velikonoce jsou obdobím radosti, a právě proto by vajíčka měla být ušetřena „bolesti a strachu“, kterých se jim při každoročním kutálení dostává. Vedle toho organizace také upozorňuje, že zvířata značně trpí ve velkochovech, a to i těch, které se označují jako volné či bezklecové.

A nezapomnělo se ani na ekonomický aspekt. „Uprostřed nejhorší epidemie ptačí chřipky v dějinách, při níž bylo vybito přes 82 milionů ptáků – většinou slepic snášejících vejce – a v době rostoucích cen vajec projevíte dobrou vůli tím, že zavedete novou velikonoční tradici,“ apeluje PETA na první dámu USA.

Ochráncům zvířat vadí kolotoče, vyzývají k ukončení jejich výroby

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám