Hlavní obsah

Dobrovolníci zachraňují ropuchy a skokany, vytvořili pro ně žabí taxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Tisíce žab zachraňují v Moravském krasu na Blanensku nejen ochránci přírody, ale do pomoci se zapojují všichni, kterým osud obojživelníků není lhostejný. Žáby se probudily ze zimního spánku a migrují z luk k vodním plochám. Po stovkách kdysi umíraly na silnicích pod koly aut. Dobrovolníci nyní ropuchy a skokany sbírají do kbelíků a přes cesty je přenášejí.

Foto: archiv MěÚ Blansko/Ludmila Korešová

Na záchraně žab v Blansku-Češkovicích pracují dobrovolníci ve dne i v noci.

Článek

Žabí hlídky již postavily zátarasy například v turisty hojně navštěvovaném Josefovském údolí, v němž leží slavná jeskyně Býčí skála a technická rezervace Stará huť s historickou vysokou pecí Františka. U zátarasů se žáby sbírají a přenášejí přes cestu. Jako jedna z prvních byla v akci žabí hlídka v Blansku-Češkovicích. Stará se o žáby u nádrže Vrbice.

Driftující řidiči u Macochy léta po nocích šikanují obyvatele Moravského krasu

Domácí

Migrace začala letos dříve

„Jarní migrace žab za pářením začala letos dřív kvůli teplému únoru, proto jsme už začali se stavěním dočasných bariér u silnice,“ uvedla zakladatelka hlídky Ludmila Korešová. Žabí taxi, jak v Češkovicích z legrace říkají přenášení žab ve kbelících, funguje už sedmým rokem.

Jarní migrace žab za pářením začala letos dřív kvůli teplému únoru
Ludmila Korešová, organizátorka žabích hlídek Blansko-Češkovice

Silnice není pro žáby jen překážkou, ale pro žabáky i velkým lákadlem. „Má teplejší povrch než okolí a samci na ní mají přehled o samičkách, na které tam pak číhají,“ uvedla Korešová.

Foto: archiv MěÚ Blansko

Žábí hlídka staví v Blansku jeden ze zátarasů u silnice. U nich se pak skokani a ropuchy sbírají a přenášejí do vody.

Obyvatele Češkovic už od pondělí vyrážejí také na pravidelné noční hlídky. Vše prý pro nováčky funguje na bázi „přijď, zauč se a sbírej žáby“. V roce 2018, kdy se akce uskutečnila poprvé, se týmu přenašečů podařilo zachránit 500 ropuch a skokanů. Loni jich byly 2000.

Bobrům se v Česku daří, v Moravském krasu mají ráj

Věda a školy

Při nočních hlídkách lidé po skupinkách vyrážejí na trasu podél zábran, aby žáby zachycené u bariéry posbírali a přenesli na druhou stranu silnice. Někdy pracují až do půlnoci. Na žáby se chodí i v dešti, to totiž nejraději migrují. Od pondělí již v Češkovicích přenesli tisíc žab.

Žábam pomáhají na mnoha místech

Žabí zátarasy lze najít na mnoha místech Moravského krasu. Letos poprvé se Žabí hlídka stará také o úsek mezi Jedovnicemi a Křtinami u známého a hojně navštěvovaného arboreta. Zábrany, u kterých místní zachraňují migrující žáby, mají také v Blansku na Zborovcích.

Foto: archiv AOPK

Loni dobrovolníci nakreslili na silnici v Josefovském údolí tyto obrázky varující řidiče před migrujícími žábami.

Trvalé bariéry jsou umístěné i podél Jakubova jezera v údolí řeky Punkvy, kde se bariéry stará Dům přírody Moravského krasu. Kromě trvalé bariéry, z níž se žáby vytahují a přenášejí přes komunikaci, je v této lokalitě vybudovaný také podchod pod silnicí, který žáby hojně využívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám