Hlavní obsah

Týden tlustých medvědů má vítěze, aljašský obr váží 635 kilogramů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljašský Týden tlustých medvědů má po šestidenním klání vítěze. Soutěž opanoval 635 kilogramů vážící medvěd s identifikačním číslem 747, který získal 68 105 hlasů. O tom, kdo bude prohlášen nejmohutnějším medvědem hnědým v aljašském národním parku Katmai, každoročně hlasují online lidé z celého světa. Děje se tak na podzim, kdy se dny krátí, padá listí a medvědi se snaží spořádat co nejvíce lososů, než se uloží k zimnímu spánku. Na druhém místě s 56 876 hlasy letos skončila medvědice s číslem 901.

Medvědi v aljašském parku Katmai loví v řece lososy.Video: Reuters

 
Článek

„Nakonec 747 roztrhal lososy i konkurenci a získal svou druhou korunku jako šampion roku 2022,“ uvedl národní park na Twitteru.

Medvěd 747 se přitom málem nedostal do finále kvůli bezprecedentnímu případu podvodu při hlasování v semifinále. „Zdá se, že se někdo rozhodl spamovat anketu Týden tučných medvědů, ale naštěstí je pro nás snadné rozpoznat, které hlasy jsou podvodné,“ uvedl park v neděli.

Medvědi v parku Katmai, kde jich žije asi 2200, patří k nejmohutnějším na světě, a to i díky množství lososů, kteří se do tamních řek dostávají z Bristolského zálivu na jihozápadě Aljašky.

Soutěž o nejvypasenějšího chlupáče se koná již osm let v řadě. Diváci z celého světa mají díky kamerám umístěným podél řeky možnost sledovat, jak se medvědi před hibernací ládují lososy.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd s identifikačním číslem 747

Medvěd 747 v soutěži vyhrál již v roce 2020. V parku Katmai byl poprvé identifikován v roce 2004, tehdy byl ještě mladý a zkušeným rivalům v rybolovu nemohl konkurovat. S přibývajícím věkem se z něj ale stal úspěšný lovec.

U řeky Brooks byl mezi koncem června a začátkem září k vidění téměř denně.

Foto: Reuters

Medvědi v aljašském parku Katmai loví v řece lososy.

Stříbrná mladá medvědice 901 soutěž nikdy nevyhrála, ale její nabírání na váze bylo letos obzvlášť znatelné. Pracuje na zdokonalování svých rybářských schopností a je známá jako nekompromisní obránkyně svého teritoria. Možná bude mít v zimě první mláďata. Její letošní zmohutnění s tím podle odborníků může souviset.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám