Hlavní obsah

Temný svět smajlíků: Některé mladí užívají pro označení drog, jiné pro nemravnosti

Britská policie upozornila na problematiku týkající se komunikace mezi nezletilými. Ti, když si píšou o nemravnostech či návykových látkách, často používají jen smajlíky nahrazující určité pojmy. O tom, že lilek znázorňuje pánské přirození, se už asi bavit netřeba. Za zmínku však stojí jiné. Když váš potomek někomu pošle smajlík sněžné vločky, nemusí to znamenat to, že se raduje z čerstvé sněhové pokrývky.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia

Emotikony mají i odvrácenou stranu. Britská policie vydala seznam, kteří „smajlíci“ se používají k označení drog.

Článek

Nejsou to nikterak průlomové informace, ale jak policie z britského hrabství Surrey sama uvádí, mohly by pomoci některým rodičům zorientovat se ve stylu komunikace svých ratolestí. Tzv. „tajný svět smajlíků“ není pro mladé ničím tajným, pro starší generace však může jít o nefalšovanou „španělskou vesnici“. Sami policisté ve svém výčtu pak přiznávají, že některé smajlíky mohou mít i více významů.

O tom, že bývají specifické smajlíky užívány v lechtivých konverzacích, se toho již napsalo mnoho. Broskev, lilek či několik kapiček má své významy poměrně jasné a s trochou přemýšlení snadno čitelné. Jinak tomu už ale může být v oblasti drog, kde už je potřeba použít trochu bohatší představivost. Kvalitu či sílu drogy může symbolizovat třeba pěst, raketa nebo bomba.

Smajlíky slaví 40. narozeniny. Měly motivovat k lepší práci

Internet a PC

Marihuanu nemusí znázorňovat tradiční list, ale také čtyřlístek či třeba javorový list. Jednotlivé druhy pak obvykle vyjadřují ovocné smajlíky – meloun, ananas, citrón, jahoda či nejrůznější sladkosti. U kokainu jsou pak užívané smajlíky o něco pochopitelnější. Sněhulák, sněhová vločka, benzínová pumpa či typická nafukovací rybka z čeledi čtverzubcovitých. Rajský plyn je logicky symbolizován nafukovacím balónkem.

Kontrolu mobilů nedoporučují

„Opravdu bychom chtěli, aby se rodiče či pečovatelé cítili sebejistě, aby se o této problematice mohli bavit se svými ratolestmi, pokud nastane chvíle, kdy to bude třeba. Jsme si vědomi toho, že se smajlíky a jejich alternativní význam průběžně mění, a tak bude naše monitorování této problematiky pokračovat,“ uvedla vyšetřovatelka policie v Surrey Kate Hyderová.

Policistka však jedním dechem dodává, že klíčem k úspěchu komunikace mezi dospělými a dětmi je důvěra: „Potenciální kontrola telefonu a čtení zpráv může důvěru výrazně narušit, a proto to rodičům nedoporučujeme. Jen chceme, aby věděli, co mohou jednotlivé smajlíky znamenat pro případ, že by je zahlédli. Ač mohou mít některé smajlíky tento alternativní význam, nemusí to nutně znamenat, že se dítě pohybuje ve světě drog. Pokud ale člověk pozoruje změny chování a nálad, může tato znalost pomoci.“

Mladík prodával na darknetu extázi do USA. Za výdělek jezdil na exotické dovolené

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám