Hlavní obsah

Stovky lidí navštívily mši, kterou vygenerovala umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Feurth

Minulý týden se od středy od neděle uskutečnil v bavorských městech Norimberk a Feurth protestantský církevní kongres. V rámci něj se rovněž uskutečnila mše, kterou vygenerovala umělá inteligence ChatGPT. Ujít si jí nenechalo více než 300 lidí.

Bohoslužbu v německém Fuerthu sloužil chatbot.Video: AP

 
Článek

Zhruba čtyřicetiminutovou páteční mši „odsloužili“ v kostele svatého Pavla ve Feurthu čtyři avataři, kteří monotónním hlasem předčítali text. Kázání, modlitby i písně připravila umělá inteligence s přispěním autora nápadu Jonase Simmerleina, teologa a filozofa z Vídeňské univerzity.

„Tuto mši jsem vymyslel, ale vlastně jsem spíš jenom dohlížel, protože zhruba 98 procent mše pochází ze stroje,“ uvedl devětadvacetiletý teolog pro agenturu AP, která o události informovala.

Neobvyklou mši si nenechalo ujít více než tři sta lidí. Někteří to brali čistě jako atrakci a kázání si zvědavě natáčeli. Jiní kriticky a tiše poslouchali jako při běžné mši a snažili se zhodnotit, zda se počítačová mše vyrovná té lidské.

Aplikace ChatGPT už funguje na českých iPhonech. Majitelé Androidů mají zatím smůlu

Software

Nebylo v tom srdce

„Nebylo v tom srdce ani duše. Avataři neukázali žádné emoce, žádnou řeč těla a mluvili rychle a monotónně. Bylo pro mě velmi těžké soustředit se na to, co říkají,“ uvedla čtyřiapadesátiletá Heiderose Schmidtová, která pracuje v IT. „Ale možná to mladší generace bere jinak, když s tím vším vyrostla,“ dodala Schmidtová.

Jedenatřicetiletý luteránský pastor Marc Jansen, který vzal na mši skupinu teenagerů ze své kongregace, byl smířlivější. „Čekal jsem to horší. Ale byl jsem příjemně překvapen, jak dobře to fungovalo. Jazyk zvládla umělá inteligence dobře, i když to někdy skřípalo,“ uvedl pastor. I jemu však chyběla jistá úroveň spirituality.

Umělá inteligence byla jedním z témat, kterému se protestantský kongres, jenž se pořádá jednou za dva roky, v rámci bohoslužeb, přednášek či představení zaobíral. Hlavním tématem pak byla klimatická krize.

Podle Simmerleina umělá inteligence bude stále více přebírat části našich životů. Teolog se nedomnívá, že by měla nahradit lidské kazatele. Vidí v ní ale vítanou pomoc a usnadnění práce. Někteří kazatelé hledají inspiraci v knihách a to se podle Simmerleina příliš neliší.

Obavy i nadšení z umělé inteligence. Jak se rodil fenomén ChatGPT

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám