Hlavní obsah

Po smrti otce objevila seznam jeho přání. Plnila je šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Laura Carneyová z New Jersey našla dlouho po smrti otce seznam jeho přání, která si za života chtěl splnit. Většina z nich na splnění stále čekala, a tak se do toho Laura pustila sama. Trvalo to téměř šest let a pomohlo jí to pochopit, jaký její otec vlastně byl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2016 našla Laura Carneyová v semišovém pouzdře po svém otci vedle řidičáku, prstenu a pár dalších předmětů také potrhaný zmuchlaný papír. Během chvíle bylo jasné, že je to seznam věcí, které by Michael Carney rád zažil, ale bohužel už to nestihne. V roce 2003 totiž ve věku 54 let zemřel, poté co jej srazil nepozorný řidič, který psal na mobilním telefonu a projel křižovatku na červenou.

Když Laura a její manžel zjistili, co nevzhledný list papíru obsahuje, okamžitě oba věděli, že v jeho plnění budou pokračovat. Seznam s největší pravděpodobností pochází již z roku 1978, kdy se dnes čtyřiačtyřicetiletá Laura narodila, a obsahuje šedesát úkolů nebo spíše přání.

Pět položek bylo již splněných včetně té, kdy chtěl Lauřin otec předvést vtipný monolog v nočním klubu. Naopak jedna byla označená jako nesplněná, Michael totiž už nestihl vrátit tisíc dolarů i s úroky svému otci.

Do zbylých 54 bodů se Laura s pomocí maminky, bratra a manžela vrhla bez váhání, přestože některé úkoly se na první pohled zdály jako nesplnitelné, například popovídat si s prezidentem. Ale nakonec se ukázalo, že Jimmy Carter, jenž byl ve funkci v době, kdy Lauřin otec seznam sepsal, stále učí v nedělní škole v Georgii, a tak se za ním vydala.

Přes tisíc motorkářů doprovodilo na Štědrý den chlapce na jeho poslední cestě

Koktejl

Na první pohled obtížně splnitelných byla i řada dalších položek, například napsat si s papežem nebo dostat pozvánku na politický sjezd. Ale vedle toho seznam obsahoval i mnoho „triviálních“ věcí jako například přeplavat řeku nebo vypěstovat meloun. Vzhledem ke způsobu smrti jejího otce pak Lauru asi nejvíce děsilo přání řídit výkonný automobil Chevrolet Corvette.

Některé body Laura nesplnila úplně doslovně, šlo třeba o položku „zazpívat na svatbě mé dcery“. Svatebčané místo toho Michaela uctili tím, že vypili lahev vína z roku 1978 označenou poznámkou „vypít na svatbě mé dcery“, a podle Laury pak toto víno lidem zpívalo v břiše.

Podobně přistoupila i k otcově záměru zatancovat si na svatbách svých vnoučat. Koupila proto stejný druh vína a bude ho schovávat až do té doby, dokud nebude vdávat své dcery.

Se smrtí otce se dlouho nemohla vyrovnat a až splnění všech bodů na jeho seznamu jí přineslo úlevu. „Pomohlo mi to lépe ho pochopit, vidět ho jako plnohodnotnou lidskou bytost a ne jen jako svého trapného tátu,“ řekla listu The Washington Post a dodala, že ve výsledku tak mohla porozumět i sama sobě.

„Dokud jsem ten seznam nenašla, myslela jsem si, že jsem spíš jako máma, ale když jsem ty věci plnila, zjistila jsem, že v mnoha věcech se podobám jemu,“ vysvětlila.

Poslední úkol ze seznamu si Laura odškrtla po pěti letech a jedenácti měsících 27. prosince, když ve studiu nahrála pět otcových oblíbených písní.

Mezitím si však sestavila i vlastní seznam a doporučuje to každému: „Začnete žít cílevědoměji a tím pádem bude mít váš život větší smysl.“ Ale nebojí se ani toho, že některé položky zůstanou neodškrtnuté: „I kdyby se to nestalo za mého života, možná to někdo udělá za mě. Ta myšlenka se mi líbí,“ uzavřela Laura Carneyová.

Policisté, hasiči a záchranáři splnili poslední přání umírajícímu chlapci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám