Hlavní obsah

Přes tisíc motorkářů doprovodilo na Štědrý den chlapce na jeho poslední cestě

Dvanáctiletý Jozef Stasiak již od narození trpěl vážnými zdravotními problémy a 12. prosince svůj statečný boj prohrál. Miloval řev motorek, a tak to nejlepší, co si mohl na svou poslední cestu přát, byl doprovod obrovské kolony motorkářů.

Chlapce doprovodilo na jeho poslední cestě více než tisíc motorkářů.Video: AP

 
Článek

Jozef a jeho dvojče Jacob se s vážnými zdravotními problémy už narodili, když je v prenatálním stadiu postihl transfuzní syndrom. Jacob zemřel záhy, ale Jozef vydržel bojovat dvanáct let. Život mu kromě dalších velkých potíží komplikovala například epilepsie a vyživován musel být nitrožilně.

Jednou z jeho radostí bylo burácení motorek, a tak když 12. prosince zemřel, požádali jeho rodiče Dominik a Heidi pohřební ústav ve Falmouthu v anglickém hrabství Cornwall, zda by jejich syna mohly na jeho poslední cestě doprovodit právě motocykly.

Smuteční síň zveřejnila výzvu na sociálních sítích, na kterou zareagovalo více než tisíc motorkářů z celého Spojeného království. Sjeli se do kempu v městečku Carnon Downs a po dálnici se vydali za pohřebním vozem do kostela ve Falmouthu. Mezitím však ještě pořádně rozezněli své motory na Jozefovu památku.

To nejlepší rozloučení

Kolona byla dlouhá přes dvacet kilometrů a její průjezd jedním místem trval přes deset minut. V čele jeli majitelé pohřební firmy stylizovaní do Batmana a Robina a rakev vezla speciálně upravená sajdkára. Celou trasu mohlo projet pouze padesát jezdců, mezi nimiž byl i Jozefův otec, zbytek byl odkloněn mimo centrum města. Své prostory pro tuto příležitost poskytl dokonce i fotbalový klub z Falmouthu.

Organizátoři, účastníci i přihlížející podél trasy se shodli na tom, že to byl ten nejlepší způsob, jak se s Jozefem rozloučit.

Dojemné loučení ve Windsoru: Poslední sbohem královně dali i její psi a poník

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám