Hlavní obsah

Návrat odloučeného syna. Potomek thajského krále se po 27 letech vrátil do země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli do Bangkoku po 27 letech v zahraničí přiletěl syn thajského krále. Veřejnost a zejména odborníci to však neberou jen jako vzácné rodinné setkání. Tato událost totiž může mít vliv na budoucnost celé země.

Syn thajského krále se po 27 letech nečekaně vrátil domů.Video: Reuters

 
Článek

Vačaresorn Vivačarangwose je druhým nejstarším synem thajského krále Mahá Vatčirálongkóna Bodindradebajavarangkuna. Jeho matkou pak je Sudžariní Vivačarangwose, druhá manželka tehdejšího korunního prince a současného krále. Po rozvodu v polovině 90. let opustila Sudžariní i se čtyřmi syny a jednou dcerou Thajsko. Princezna se později vrátila a byla vychovávána jako členka královské rodiny, ale její starší bratři zůstali v zahraničí.

Dvaačtyřicetiletý Vačaresorn Vivačarangwose tak dnes žije ve Spojených státech, kde se stal právníkem, a formálně mu zatím nebyl udělen žádný titul vyjadřující příslušnost k thajskému královskému rodu.

To se však může brzy změnit, protože se jako reálná jeví možnost, že by Vačaresorn navzdory předchozím událostem jednou mohl stanout v čele Thajska. Nejstarším královým potomkem, který by jednou měl převzít vládu v zemi, je princezna Badžarakitiabha Narendira Debyavat, která je však od loňského prosince ve vážném stavu v nemocnici. Server The Guardian uvádí, že podle poslední zprávy z letošního ledna byla dokonce v bezvědomí. Žena onemocněla mykoplazmovou pneumonií, což je typ zápalu plic.

V Thajsku vyhrála liberální strana, chce omezit moc krále

Svět

Odborníci tak odhadují, že Vačaresornův přílet do Thajska není náhodný. „Má otevřít nové možnosti v nástupnictví současného krále,“ je přesvědčen Pavin Čačavalpongpun z Centra pro studium jihovýchodní Asie v Kjótu. A rovnou již předjímá možnost, že by „ztracený syn“ na trůn skutečně nastoupil: „Důležité bude, jakým směrem se bude Vačaresorn ubírat - zda bude proreformní, nebo zda to bude držet tvrdou linii. To zatím nikdo neví.“

Naráží tím na současnou situaci v Thajsku, kdy senát s oporou v armádě brání nástupu do funkce šéfovi vítězné strany z posledních parlamentních voleb. Důvodem je, že tato partaj má v programu mimo jiné změnu zákona, podle nějž se kritika krále trestá až 15 lety vězení.

Navždy Thajec

Pavin Čačavalpongpun navíc vypozoroval, že Vačaresornova činnost po příletu do Bangkoku velmi připomíná královské aktivity. Králův syn totiž navštěvuje chrámy, ale také se objevil například v centru péče o děti ze znevýhodněných rodin.

Thajská veřejnost návrat králova syna vesměs vítá, ale slyšet jsou i odpůrci. Například protestní skupina Thaluwang na sociálních sítích uvedla, že spíše než dalšího královského nástupce by uvítala zrušení monarchie. Lidé, kteří se s Vačaresornem již potkali, jej však většinou chválí, líbí se jim zejména jeho skromné a pokorné chování.

A radost má z návratu do rodné země i sám Vačaresorn. „Byl jsem dlouho pryč a návrat je pro mě splněný sen,“ cituje ho The Guardian. „Ale i když jsem dlouho žil v zahraničí, nikdy jsem nezapomněl, že jsem Thajec a jak důležitá je naše kultura,“ tvrdí Vačaresorn Vivačarangwose.

KVÍZ: Jak znáte evropské šlechtické rody?

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám