Hlavní obsah

KVÍZ: Jak znáte evropské šlechtické rody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červnu vzbudila celosvětovou pozornost korunovace britského krále Karla III., ale zajímavé věci se dějí i v jiných evropských šlechtických rodech, a to i v těch nevládnoucích. Víte například, čím se živí „potenciální“ český král? Nebo kdo byl donedávna nejžádanějším starým mládencem? Otestujte si své znalosti v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Králové Vilém Alexandr Nizozemský a Filip VI. Španělský

Článek
1. Pokud by se po první světové válce nerozpadla rakousko-uherská monarchie, možná by nám stále vládli Habsburkové, konkrétně Karel Habsbursko-Lotrinský. Korunním princem by pak byl jeho syn, jenž má na aristokrata velmi nezvyklé povolání. Je to:
Foto: Profimedia.cz
2. Ovšem přinejmenším vyrovnaným soupeřem je v tomto ohledu Hubertus von Hohenlohe. Mezi širokou veřejností se nejvíce proslavil jako:
Foto: Profimedia.cz
3. Letos v květnu se oženil jeden z nejžádanějších starých mládenců nejen aristokratického světa. Kdo to byl?
Foto: Profimedia.cz
4. Svatbou svého času vzbudil značnou pozornost také švédský princ Carl Philip. Čím byla jeho manželka, než se stala vévodkyní?
Foto: Profimedia.cz
5. Na notoricky známý sňatek knížete Rainiera III. s americkou filmovou superstar Grace Kellyovou ani nemá cenu se ptát. Ale víte, jak se monacký knížecí rod vlastně jmenuje?
Foto: Profimedia.cz
6. Jak dlouho oficiálně vládl poslední italský král Umberto II.?
Foto: Profimedia.cz
7. Tituly purkrabí z Hammesteinu a svobodný pán z Mahlbergu neznějí kdovíjak exkluzivně, ale ve skutečnosti je vedle dalších titulů nosí jeden z příslušníků vyšší evropské šlechty. Který?
8. Vládnoucí lichtenštejnský kníže je známý jako Hans Adam II., ale ve skutečnosti má osm křestních jmen. Které mezi ně nepatří?
Foto: Profimedia.cz
9. Zato vévodkyně z Alby byla rekordmankou v počtu šlechtických titulů. Kromě toho však v řadě zemí získala různé honorární tituly. Který stát však mezi ně nepatří?
Foto: Profimedia.cz
10. A vynechat nemůžeme ani českou, respektive moravskou šlechtu. Zhruba před rokem ve Vídni zemřela ve věku 90 let Marie Alžběta Salm-Reifferscheidt-Raitz. Byla to velmi rázná, dnešní terminologií by se řeklo, že až akční žena. Vedle toho, že po komunistickém převratu pracovala jako řidička náklaďáku však také měla poměrně nezvyklý titul. Který to byl?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Jak znáte britskou královskou rodinu?

Koktejl

KVÍZ: Tohle jsou nejzajímavější stromy světa. Znáte je všechny?

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám