Hlavní obsah

V Thajsku vyhrála liberální strana, chce omezit moc krále

– Bangkok

V thajských parlamentních volbách uspěla opozice. Vládní strana podporovaná armádou, která je u moci, utrpěla tvrdou porážku. Uspěla nejen opoziční strana Pheu Thai (Strana) spojená s klanem Šinavatrů, ale výrazně se prosadila i liberální, na mladé lidi zaměřená strana Phak Kao Klai (Budoucnost vpřed).

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Předseda liberální thajské strany Budoucnost vpřed Pita Limžarenrat

Článek

„Jsem Pita Limžarenrat, příští premiér Thajska, jsem připraven zformovat vládu,“ uvedl 42letý podnikatel, který je v čele strany Budoucnost vpřed. Sdělil, že už sezval šest dalších opozičních stran na vytvoření společného bloku.

Předseda volební komise Ittiporn Bunprakon potvrdil, že liberální strana Budoucnost vpřed získala nejvíce křesel, 151 z 500. Se Šinavatrou spojená Pheu Thai bude mít 141 poslanců, což je pro ni neúspěch, protože všechny strany spojené s klanem Šinavatrů byly v opozici vždy nejsilnější, neb se opíraly o venkov. Liberálové ale získali hlasy mladých lidí.

Budoucnost vpřed prosazuje výrazné reformy včetně omezení moci panovníka, které se stalo tématem voleb vůbec poprvé kvůli silným protestům mládeže v roce 2020. Požaduje také reformu armády včetně zrušení povinné vojenské služby.

Thajsko vede už devět let bývalý armádní generál Prajutch Čan-Oča, který se dostal k moci při vojenském převratu. Armáda sepsala pro vytvoření vlády taková pravidla, která bude pro opoziční strany velmi těžké splnit. Strana Thajců a její předchůdci například vyhráli všechny volby za posledních 20 let, nikdy ale nezískali tak velké množství hlasů, aby mohli vytvořit vlastní vládu, blokují to volební zákony junty.

O volby byl mimořádný zájem, hlasovalo rekordních 75,22 procenta voličů.

Silný smog na severu Thajska odrazuje turisty. Místní obchodníci pláčou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám